kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 24 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
İKİNCİ TUR TAHMİNİ SARKOZY %54

Banliyö Sego'ya yaşlılar Sarko'ya

BELKIS KILIÇKAYA PARİS
Fransa'daki seçim, çarpıcı bir tablo ortaya koydu. Fakir kesim Sosyalist adayı tercih etti. Sağcı aday ise göçmenlere karşı sert politika ve ekonomi vaatleriyle "eskiyi özleyen" yaşlı kesimin oylarını süpürdü. İki adayın kadın-erkek oy oranı eşit. Ancak gençler "Sego" dedi..
Cumhurbaşkanını belirlemek için yapılan ilk tur seçimde, UMP'nin lideri Nicolas Sarkozy tarihi bir zaferle çıktı. İkinci turda karşılaşmak üzere onu bir adım geriden izleyen Sosyalist Parti'den Segolene Royal ise 6 puan fark yedi. Uzmanlara göre bu tablo, ülkede son yıllarda yaşanan banliyö isyanı, ekonomik sorunlar ve göç krizinin yansıması. Daha fazla çalışma saati, Ulusal Kimlik ve Göç Bakanlığı kurma vaatleri sayesinde Sarko, özellikle eskiyi özleyen" yaşlı kesimin oylarını kazandı. 70 yaş üstündeki seçmenin yarısı "Sarko" dedi.

AKDENİZ SARKO'NUN
Ancak banliyö isyanı sırasında buradaki gençler için "pislik" demesi, oyların bu bölgede Sego'ya gitmesini sağladı. Irkçı lider Le Pen'in üstün olduğu bölgeleri bu defa Sarkozy aldı. İşçi nüfusunun yoğun olduğu kuzeyde sosyalistleri geçti. Akdeniz şehirleri Nice, Cannes, Marsilya'da yine üstünlük Sarkozy'de oldu. Başkent Paris ve banliyöleri ise Chirac'tan sonra ilk kez sosyalistlere geçti. Sego'nun etkili olduğu bir diğer seçmen kitlesi ise 18-24 yaş arası gençler oldu.

ERKEKLER LE PEN'E
Bu grupta Sosyalist aday oyların yüzde 30'unu aldı. İki adayı destekleyen kadın ve erkek seçmen sayısı neredeyse eşitti. Buna karşılık ırkçı Le Pen'e oy veren erkeklerin sayısı, kadınların tam iki katı oldu. Ipsos şirketinin seçmenlere telefon ederek yaptığı anketten elde edilen bu sonuçlar oldukça dikkat çekici. Örneğin Royal'e oy verenlerin sadece yüzde 16'sı "bir başkan havası olduğu" görüşünde. Sarkozy seçmeninin ise yüzde 57'si "kesinlikle bu kalite ve havada olduğunu" düşünüyor. İkinci turda sonucu, elenen adayların kimi destekleyeceği belirleyecek.