kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 24 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Osman Soytuk; ‘Salomaybe’, ‘Oranges’, ‘Art Scholl’ ‘Confidential’, ‘The Hot Chick’, ‘Petrified’, ‘One of Them’, ‘It’s A Mismatch’, ‘Life On Mars’, ‘Alliance’ gibi filmlerde rol aldı.

ABD'de oyuncu olmak için 'sebat etmek' şart

MEHMET ÇALIŞKAN - MAGAZİN
Amerika'da Al Pacino'nun yönettiği 'Salomaybe' adlı sinema filminde rol alan Osman Soytuk, 25 yıl sonra Türkiye'ye döndü. Soytuk, ABD'de 29 sinema filmi, 8 TV dizisi ve 4 tiyatro oyununda rol aldı. En son rol aldığı dizilerden biri de ünlü 'Cesur ve Güzel'..
Gişe rekorları kıran sinema filmlerinin efekt tasarımcısı olan Metin Güngör'ün ardından, Hollywood'da gizli kalmış bir Türk daha ortaya çıktı. Güngör'ün Hollywood'da oldukça ünlü bir isim olduğu; Fikret Mualla'nın hayatını filme çekmek için Türkiye'ye geldiğinde ortaya çıkmıştı. 25 yıl önce kız ardaşından ayrıldığı için Amerika'ya giden Osman Soytuk'un Hollywood'daki ünlü Türkler'den biri olduğunu ortaya çıkaransa; hasta annesiyle ilgilenmek için Türkiye'ye gelmesi oldu. Tesadüfler sonucu oyunculuğa başlayan Soytuk, son olarak dünyaca ünlü aktör Al Pacino'nun yönettiği 'Salomaybe' adlı sinema filminde rol aldı. Soytuk'un ABD'deki oyunculuk kariyeri, küçümsenecek gibi değil. 29 sinema filmi, 8 televizyon dizisi ve 4 tiyatro oyununda rol alan Soytuk'un rol aldığı diziler arasında Türkiye'de yıllarca gösterimi devam eden 'Cesur ve Güzel' de yer alıyor.

MALKOVICH İLE OYNADI

* ABD'ye neden gitmiştiniz? Macera arıyordum ve kız arkadaşımdan ayrılmıştım. Avrupa'yı çok görmüştüm ama Amerika'yı hiç görmemiştim. Bir arkadaşımın daveti üzerine gittim. Baktım şartlar iyi, kendime tekstil işi kurdum.

* Oyunculuk nasıl başladı? Oyunculuk yapmayı düşünmemiştim. Kurduğum tekstil işi batınca kendime uğraşacak başka bir alan aramaya başladım. Los Angles'da sinema filmlerinin animasyonunu yapan bir şirkette iş buldum. O işe başladım ama bütün gün bilgisayarın başında animasyon işiyle uğraşmak beni sıkıyordu. Birlikte çalıştığımız bir arkadaşım beni oyunculuk kursu verdiği bir okula davet etti. Ben de yazıldım ve oyunculuk dersleri aldım..

* Sonra... Kendime bir oyuncu ajanı buldum. Beni sinema filmleri için görüşmelere gönderdi. Bazı filmlerde çalışmaya başladım. Bir süre sonra TV dizilerinde rol almaya başladım. Başlarda fazla maliyeti olmayan filmlerde, zamanla da daha güçlü yapımlarda kendimi göstermeye başladım.

BİNBİR SURAT OSMAN

* Amerikan filmlerinde kendinizi göstermek için nasıl bir strateji uyguladınız? Sebat ettim! Elime geçen fırsatlarda son derece disiplinli çalıştım. Oyunculuğa yeteneğimin olduğunu sonradan öğrensem de, yaptığım her işte kendimi geliştirmenin yollarını ararım. Bunda da yaptım.

* Orada size 'Binbir Surat Osman' diyorlarmış. Neden? Çünkü rol aldığım yapımlarda makyajla o kadar farklı tipleri canlandırdım ki! Gerçek yüzümle yer aldığım yapım, makyajla tanınmayacak kadar değiştiğim yapımlardan daha az bile diyebilirim.

* Türkler'in orada önemli yapımlarda yer alma şansı ne kadar? Her küçük rol için bile binlerce aday adını seçmelere yazdırıyor. Bu nedenle orada bir yapımda rol almak için çok özel özelliklerinizin olması gerek. 'Türkler ABD'de oyunculuk yapamaz' diye bir kural yok ama önce oradaki yaşam şartlarına adapte olunması gerek. Bir de çok sabırlı olacaklar. İki günde, iki ayda, iki yılda hiçbir şey olmayabilirler ama bir gün şans gülebilir.

* Son olarak Meltem Cumbul şansını denemek için Amerika'ya gitti... Sizce şansı nedir? Meltem'i tanıyan bir arkadaşım ABD'ye geldiğini, kendisiyle konuşup yardımcı olmamı istedi. Konuşamadık. 'Meltem'in şansı yok' da diyemem 'var' da... Bekleyip sabretmesi gerek.

* Bazı lobi faliyetlerinin Türkler'in Amerika'da oyunculuk yapmasını engellediği konuşuluyor. Böyle bir engelleme var mı? Ben karşılaşmadım. Kimseden de duymadım, sanmıyorum.

* Al Pacino'nun yönettiği bir filmde yer almak ne hissettirdi? Al Pacino'nun derin bir kişiliği var, güleryüzlü, samimi biri. Çalışmaktan keyif aldığım yönetmenlerden biri olarak iz bıraktı bende.
Haberin fotoğrafları