kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 23 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Nijerya'daki olaylarda 200 ölü

Yeni Haber
Nijerya'da genel seçimler ve başkanlık seçimleriyle bağlantılı olaylarda 200 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.Abuja'da AB tarafından bugün yayınlanan açıklamada, 14-21 nisan arasındaki şiddet olaylarında aralarında polisler ve adayların da bulunduğu 200 kişinin ölmesinin, "insan hayatına ve demokratik sürece saygı bakımından kabul edilemez" olduğu belirtildi.

AB gözlem heyetinin başkanı, seçimler için "Ne demokratik, ne de güvenilir..." dedi.Gözlemcilerinin raporuna dayanan AB, seçmenlerin bazı bölgelerde korkutulup sindirildiğini bildirdi.

Bu arada, yerel gözlemciler de, gerek başkanlık seçimi, gerekse genel seçimlerin tekrar edilmesi gerektiğini bildirdi.Ülkenin en büyük gözlemci grubu TMG, seçimleri "maskaralık" olarak nitelendirdi ve seçimlerin, demokrasinin gerektirdiği kriterlerden uzak olduğunu belirtti.

BEYAZ SARAY GELİŞMELERDEN KAYGILI

Beyaz Saray, Nijerya'daki kanlı olaylardan ve devlet başkanlığı ve meclis seçimlerinde rapor edilen düzensizliklerden kaygılı olduğunu açıkladı.
Taraflara itidal çağrısı yapan Beyaz Saray sözcüsü Gordon Johndroe, Nijerya'daki gelişmelerle ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Bu hafta sonunda olanlardan derinden kaygı duyduk. AB de Nijerya'daki seçimleri inanılır olarak kabul edilemeyeceğini ve uluslararası demokratik kriterlerinden çok uzakta olduğunu açıklamıştı" dedi.Sözcü, seçimlerle ilgili gözlemcilerin raporunu beklediklerini de kaydetti.