kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
SABAH
  |  Benim şehrim | 23 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Önemli olan Bayrou'nun oylarının kime gideceği

Seçimin galipleri sağın lideri Nicolas Sarkozy, Sosyalist Segolene Royal ve merkez sağın lideri François Bayrou... En büyük kaybedeni ise, 2001'de ikinci tura kalarak ülkede siyasi depreme yol açan ama bu defa 1974'ten bu yana en düşük oyu alan aşırı sağcı partinin lideri Jean Marie Le Pen. Sarkozy, Fransız sağının 40 yıldan bu yana aldığı en yüksek oy oranına ulaştı. Fransa'nın tabularını yıkan ve daha da yıkmaya hazırlanan, ekonomiden dış politikaya kadar hemen her konuda radikal değişikliklerden söz eden sağcı lider, aşırı sağın büyük bölümünü de arkasına almayı başardı.

KENDİNİ İSPATLADI
İçişleri Bakanlığı döneminde, banliyölerde gelişen olaylarda sert ve otoriter tutumuyla halkın desteğini alan Sarkozy, Fransa'nın güvenlik meselesine yaptığı vurgularla, "milli kimlik ve göçmen bakanlığı" kurulması yönündeki teklifiyle Jean Marie Le Pen'in desteğini kırdı. Sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı konuşmada da, kampanya boyunca işlediği temaları her zamanki saldırgan üslubunun tersine daha yumuşak bir üslupla ama aynı kararlılıkla yeniden vurguladı. Royal ise, ilk günden bu yana adı etrafında devam eden spekülasyonlara nokta koymayı başardı. Eski Başbakan Jospin'in yakaladığı oyun 10 puan üzerine çıktı; hatta Mitterrand'ın 1981 seçimlerinde yakaladığı oranı tutturdu.

İBRENİN SEYRİ
Seçimlerde yüzde 18'lerde tutturduğu oy oranıyla Bayrou önemli bir başarıya ulaştı. Bayrou'nun oyları ikinci tur için belirleyici unsurların başında geliyor. Merkez sağdaki lider henüz kimi destekleyeceğini açıklamadı. Seçmenlerinin tamamı üzerinde etkili olmasa da oyların ikisi arasında paylaşılacağı muhakkak. İşçi Bayramı'nda tercihini açıklayacağı söylenen Le Pen'in seçmenlerinin bir kısmı da geleneksel olarak ikinci turda sosyalistlere oy veriyor. İkili arasındaki 4.5 puanlık fark Sarkozy lehine açılırsa, sosyalist adayın Elysee'ye gitmesi güç olacak. İki hafta daha sürecek kampanyada şimdilik ibre Sarkozy'i gösteriyor.