kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 23 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

TBMM’de "alkış protestosu" yaşandı

Yeni Haber
TBMM Genel Kurulu'nda, "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı"nın 87'inci kuruluş yıldönümü nedeniyle özel oturum gerçekleşti.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görevinin sona ermesinden önce katıldığı son toplantı olması nedeniyle önem taşıyan oturumu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve kuvvet komutanları ile yüksek yargı başkanları, yabancı misyon şefleri ve bürokratlar da izledi.

AKP'LİLER SEZER'İ ALKIŞLAMADI
Cumhurbaşkanı Sezer, Genel Kurul Salonu'na girince CHP, Anavatan Partisi ve DYP milletvekilleri ayağa kalkarak alkışladı. Sezer'i girişini geç fark eden AKP'lilerin büyük bölümünün alkışlamaması ve ayağa kalkmaması dikkat çekti.

BAŞBAKAN GEÇ KALDI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, salona, İstiklal Marşı okunurken girdi. Yerine geçmek üzere bir süre yürüyen Başbakan, Bakanlar Kurulu'nun ikinci sırasına gelince saygı duruşuna geçti. Erdoğan'ın koltuğunun boş kalması ve Başbakan'ın hemen ardında ayakta durması ilginç görüntü oluşturdu.

Özel oturumda, kabineden Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak yer almadı.

DİNÇER ANILDI

TBMM Başkanı Bülent Arınç, konuşmasında, bir süre önce hayatını kaybeden TBMM Başkanvekili Ali Dinçer ile trafik kazalarında yaşamını yitiren milletvekillerini andı.
Arınç, konuşmasını yaparken, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, salonda bulunmadı. Baykal, Arınç'ın konuşması sürerken genel kurul salonuna girdi.

ARINÇ'A MİLLİYETÇİLİK TEPKİSİ

Arınç, konuşmasında Malatya'daki cinayetlere değinerek, "Bizim milliyetçiliğimiz şiddet içermez" deyince, CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin, "Bunun milliyetçilikle ne ilgisi var sayın Başkan" diye bağırdı.

MUHALEFET, BAŞBAKAN VE ARINÇ'I ALKIŞLAMADI

Özel oturum, iktidar ile muhalefetin alkışlı protestosuna sahne oldu. AKP'lilerin büyük çoğunluğunun, Cumhurbaşkanı Sezer'i alkışlamamasına karşılık, CHP, Anavatan Partisi ve DYP milletvekilleri de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve TBMM Başkanı Bülent Arınç'ı alkışlamadı. Muhalefetin tepkisini iktidar da karşılıksız bırakmadı. AKP'liler de Baykal'ın konuşmasını alkışlamadı.

BAYKAL KONUŞURKEN TANSİYON YÜKSELDİ

Baykal'ın konuşması sırasında tansiyon yükseldi. Baykal'ın, cumhurbaşkanlığı seçim sürecini "kapıkulu" seçimine benzeterek, "Tek parti dikta rejimlerinde bile böyle bir uygulama olmamıştır" demesi, AKP'lilerin sert tepkisine neden oldu. AKP'liler sıralara vurarak ve yuhalayarak Baykal'ı protesto etti. AKP Grup Başkanvekilleri Salih Kapusuz ve Faruk Çelik, AKP'li milletvekillerini tepki göstermemeleri için "susun" diyerek sert şekilde uyardı.

YARBAY'DAN BAYKAL'A: ADAL OY

Cumhurbaşkanlığı adaylık başvurusu yapan AKP Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay, Baykal'ın "ortada hala ciddi aday yok" sözlerine tepki göstererek, "Aday ol aday" diye bağırdı.

Yarbay ve bazı AKP'liler, Baykal'a yanıt vermek için söz istedi. Ancak, Arınç özel oturum olması nedeniyle buna izin vermeyeceğini söyledi.

ARINÇ'TAN BAYKAL'A SERT TEPKİ: YAKIŞIKSIZ

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Baykal'a, "Kapıkulu ifadesini hiçbir zaman bir meclis başkanı olarak değil, meclisin bir üyesi olarak kabul etmediğimizi bunun çirkin ve yakışıksız bir ifade olduğunu söylemek istiyorum. TBMM'de anayasal bir görev olarak cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacaktır. Bu milletvekillerimizin bir görevidir. Ve seçilen kim olursa olsun meclisimizin onurlu bir milletvekili olarak seçilmiş olacaktır" tepkisini gösterdi.

BAŞBAKAN MUMCU'YU "BU KEZ" DİNLEDİ

Baykal'ın konuşmasından sonra sırasıyla Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ve Halkın Yükselişi Partisi Genel Başkanı Yaşar Nuri Öztürk konuştu.

Daha önce Mumcu'nun konuşmasını dinlemeden Genel Kurul Salonu'ndan çıkan Başbakan Erdoğan'ın bu kez Erkan Mumcu'yu dinlemesi dikkat çekti. Mumcu da, konuşmasında tansiyonu yükseltmekten kaçındı. Liderlerin konuşmasının ardından özel oturum sona erdi.

(ANKA)