kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
SABAH
  |  Benim şehrim | 23 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Sağlık turu

Bekleyen çöp astım nedeni, kablosuz net çocukları vuruyor
Günlük hayatımızda geniş yer tutan bazı şeylerin aslında ne denli tehlikeli olabileceği, bilim adamlarının yaptığı son araştırmalarla ortaya çıkıyor. Son olarak baz istasyonlarının, bekletilen çöplerin ve kullanımı giderek yaygınlaşan kablosuz internetin olası zararları belirlendi.

* Kanada'daki McGill Üniversitesi'nin gerçekleştirdiği araştırmaya göre, 2 hafta boyunca boşaltılmayan çöpler, her hafta toplanan çöplerden 10 kat daha fazla bakteri ve mantar sporu yayıyor. Bu da depresyona, yorgunluğa, astıma ve alerjik hastalıklara neden olabiliyor.

* Kanser riski yaydığı uzun süredir tartışılan, cep telefonu baz istasyonlarının, yüksek tansiyon ve beyin kanamasını da tetikleyebileceği ortaya çıktı. İngiltere'nin Warwickshire bölgesinde yapılan bir saha çalışmasında da, baz istasyonlarının 365 metre yakınındaki tek bir sokakta 31 kanser vakasına rastlandı. 27 metrelik istasyonun yakınındaki bir okulda çalışan 30 kişiden 7'sinde ise 2000 yılından beri tümör olduğu belirlendi.

* İngiliz Independent gazetesinin haberine göre, kablosuz internet bağlantısı çok fazla radyasyon yayılmasına neden oluyor, bu da özellikle okul, kütüphane gibi yerlerde çocukların sağlığını ciddi biçimde tehdit ediyor.

Bir organ ilk kez vücut dışında yaşadı

İngiltere'nin saygın eğitim kurumlarından Oxford Üniversitesi uzmanları, organları vücut dışında canlı tutabilen bir cihaz geliştirdi. Karaciğer üzerinde yapılan ilk denemede, organ 72 saat vücut dışında canlı tutuldu. Üniversite profesörlerinden Peter Friend, "5 yıl içinde keşfettiğimiz yöntemin yaygınlaşacağına eminim" diye konuştu. Friend, halen organ nakli yapmak için bir hastanın klinik olarak ölmüş olması, kalbinin ise atmaya devam etmesi gerektiğini belirterek, bu cihaz sayesinde ise bunun önüne geçilebileceğine işaret etti.

Birbirlerine eşlerinin böbreklerini verdiler

ABD'de böbrek hastası iki erkek, birbirlerinin eşlerinin verdiği böbreklerle yeniden hayata döndü. Maryland eyaletinde yaşayan Clinton Johnson (58), Young Hwang'ın eşi Sun Hae Hwang'ın böbreğini aldı. 3 yıldır organ nakli bekleyen Young Hwang (64) ise, Johnston'un eşi Pat Divinnie'nin böbreği ile sağlığına kavuştu. Washington Merkezi Hastanesi'nde gerçekleştirilen ameliyatta, 4 hasta aynı anda neşter altına yattı. 30 kişilik ekibin 4 saat süren operasyonunda, hastaların sağlıklarının çok iyi olduğu kaydedildi.

Cinsel güç için bol bol kereviz

Cinsel isteği arttırmak istiyorsanız bol bol kereviz yiyin. İngiliz doktor James Le Fanu, Daily Telegraph gazetesindeki köşe yazısında, cinsel gücü artırmak için alınan ilaçların giderek arttığını belirtti. Erkekler için viagra'nın piyasada bulunduğunu hatırlatan Le Fanu, kadınlarda da libidoyu intrinsa'nın artırdığını vurguladı. Ancak İngiliz doktora göre, sentetik yöntemler yerine doğal yolları tercih edenlerin kerevize başvurmaları gerekiyor. Bu sebze içindeki androstenedion hormonu, cinsel isteği arttırıyor.

Mıknatısla, kansız neştersiz ameliyat
ABD'de Teksas Üniversitesi bilim adamları, mıknatıslar yardımıyla kansız ve neştersiz ameliyat gerçekleştirecek. Dr. Jeffrey Cadeddu ve ekibi tarafından geliştirilen yöntemde, özel geliştirilen ameliyat aletleri ve kamera manyetik yardımıyla vücuda göbek deliğinden veya boğazdan sokuluyor. Bu aletler, vücudun üzerine yerleştirilen mıknatıslarla da istenilen yere yerleştiriliyor. Ardından da önce kamerayla ameliyat yeri tam tespit ediliyor, sonra da ameliyat gerçekleştiriliyor.
Haberin fotoğrafları