kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 23 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Ağar'dan hükümete eleştiri

Yeni Haber
DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, hükümetin cumhurbaşkanı adayını son günlere bırakmasını eleştirdi.

Ağar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla TBMM özel oturumunda yaptığı konuşmada meclislerin görevinin, milletin malı olan kürsüde milletin meselelerini konuşmak, milletin endişelerini gidermek, dertlerine derman olmak olduğunu söyledi.

Ağar, "Bu meclis malum, karar almada matematik hesaplara, denklemlere mahkum bir meclis değil" diyerek TBMM'nin son 4.5 senede böyle zorluğu olmadığına dikkat çekti. "Ancak dört buçuk yıldır bu meclisin ortak iradesi diyebileceğimiz kaç karar alındı" diye soran Ağar, şöyle konuştu:
"Bu meclisin ruh hali ne ise sokaktaki ruh hali de odur. Bu ülkenin sokaklarındaki insanlar gerginse bu, bu meclisten yayılan havanın millet üzerindeki etkisindendir. Meclisin müştereği yoksa sokağın da müştereği bulması zor olur. Dört buçuk yıllık bu meclis dış politikada da, iç politikada da bir müşterek irade hevesinde olmamıştır. Bu meclis sadece ve maalesef vefatlar sebebiyle hüzünde işbirliği sağlayabilmiştir."
"Meclisi beş yıldan önce yenilememe gayreti ülkeyi ve meclisi bu hale getirmiştir" diyen Ağar, seçimin dört yılda yapılmamasını eleştirerek, önümüzdeki dönemden itibaren dört yılda seçim yapılmasını Anayasa hükmü haline geleceği vaadinde bulundu.

Ağar, hükümeti "Seçimi cumhurbaşkanlığı hesapları ile beşinci yıla bırakmak, beşinci yıla da değil cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasına bırakmak meclisi bilgisiz ve iradesiz hale getirmiştir" diye eleştirdi.
"Bugün meclis seçimin ne zaman yapılacağını bile bilmemektedir" diyen Ağar, şöyle devam etti:

"Bugün bu meclis seçeceği cumhurbaşkanının kim olduğunu bilmemektedir. Seçimi kimler arasından yapacağını dahi bilmemektedir. Muhtemelen son gün, son dakikada ve yine muhtemelen basın mensuplarından sonra öğrenecektir. Kürsüde ve kuliste söyledikleri her zaman haber olan milletvekilleri, medyanın bu sebeple takip ettiği milletvekilleri artık haber alabilmek için, haberdar olabilmek için medyayı takip etmek zorundadırlar."

Ağar, gelecek meclisin temsil oranının bu meclisten daha fazla olacağı tahmininde bulunurken, adaletsiz seçim kanununu da değiştirme sözü verdi.

Mevcut meclisin "ortak irade oluşturamayan, tahammülü, müştereği, şefkati ve en önemlisi de istişaresi olmayan bir meclis olarak" hafızalarda yer edeceğini savunan Ağar, "İnşallah seçim süreci hem seçilecek cumhurbaşkanını itibarlı yapacak hem de bu meclisin müşterek karar alabileceğini ve hafızalarda öyle kalmasını sağlayacak şekilde gelişir. Kalan az zamana rağmen. Belli makamların ve kurumların saygınlığını korumak, tartışılır olmaktan çıkarmak bu meclisin temel görevidir. Sokağın kafasındaki endişeleri gidermek, milletin birliğini temin etmek, sokağın huzurunu temin etmek meclisin görevidir" dileğinde bulundu. Ağar, şöyle konuştu:

"Bu kürsüden, bu meclisten yayılacak hava sokağın havası olacaktır. Cumhuriyetin değerlerini tehlikede görenlerin endişesi varsa bunu gidermek bu meclisin görevidir. Cumhuriyetin ilanından sonra seçtikleri hayat tarzını tehlikede görenlerin endişesi varsa bunu gidermek bu meclisin görevidir. İnançları nedeniyle örselendiğini hissedenlere kendilerini cumhuriyetin asli sahibi olduklarını hissettirmek de bu meclisin görevidir.

Bu meclis bunu yapar. Yapma ihtimali hala var. Bu ülkenin her mekanının ve her ferdinin cumhurbaşkanını seçerek yapabiliriz bunu. İstişare, saygı, itibar ve tahammülü son aylarında bu meclisin üslubu kılarak yapabiliriz bunu. Bu meclisin mayasında bu var. Bu meclis tartışmadan bütünleşmeyi çıkarmıştır, çıkarmalıdır."

(ANKA)