kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 23 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Tarihin en büyük banka satışı

Yeni Haber
İngiltere merkezli Barclays bankası Hollandalı rakibi ABN AMRO bankasını yaklaşık 67 milyar avroya (91,2 milyar dolar) satın almayı kabul etti.

Her iki bankadan yapılan açıklamada, tarihteki en büyük banka satın alması olan anlaşmayla oluşacak yeni bankanın Barclays adını koruyacağı ve başkanlığı ile üst yöneticiliğini halen Barclays'da bu konumlarda bulunan Bob Diamond ile John Varley'in üstleneceği bildirildi. ABN'nin Yönetim Kurulu Başkanı Arthur Martinez de birleşmeden sonra aynı görevi sürdürecek.

İngiliz bankası, ABN'yi satın alırken, bu bankanın ABD'de sahip olduğu LaSalle bankasını Banc of Amerika'ya satmayı da kararlaştırdı. Banc of America, LaSalle için 21 milyar dolar ödeyecek.

Satın almadan zararlı çıkan taraf ise banka çalışanları olacak. Birleşmeden sonra her iki bankanın toplam iş gücünde 23,600 kişilik bir kesintiye gidilebileceği bildiriliyor.Varılan anlaşmaya rağmen, ABN için son anda alternatif teklifler gelebileceği kaydediliyor.

Hollanda bankası ile ilgilendiklerini bildiren Britanya'nın Royal Bank of Scotland (RBS), İspanya'nın Santander ve Hollanda-Belçika grubu Fortis'in ABN yönetimiyle görüşecekleri belirtildi.

BARCLAYS, AVRUPA'NIN İKİNCİ, DÜNYANIN 5'İNCİ BANKASI OLDU

İngiliz Barclays bankasının Hollanda sermayeli ABN Amro bankasını 67 milyar dolara satın almasının ardından ABN Amro Bankasının Amsterdam Borsası'ndaki hisse senedi fiyatlarının değer kazandığı bildirildi.

İngiliz Barclays'ın ABN Amro Bankasını satın almasıyla, Avrupa'nın HSBC'nin ardından ikinci büyük bankası konumuna yükseldiği ve dünyada da ilk beş büyük banka arasında yer aldığı belirtildi.

Barclays'ın yeni durumda toplam müşteri sayısının 47 milyona, çalışan personel sayısının da 217 bine ulaştığı bildirildi.ABN Amro ile Barclays arasında satış işlemi konusunda bir ayı aşkın bir süredir yoğun görüşmeler yapılıyordu. Bu arada Belçika-Hollanda Ortaklığı Fortis Bankası ile Royal Bank of Scotland ve İspanyol Santander Bankasının da ABN Amro için talip oldukları basında yer almış ancak bu bankaların tekliflerine ilişkin
fiyat açıklanmamıştı.

Barclays'ın ABN Amro Bankasını satın alması Avrupa'daki bankacılık alanında bugüne kadar yapılan en büyük güç birliği olduğu belirtilirken, ilk kez bir Hollanda firması da bu denli yüksek bir fiyata satılmış oldu.


(AA)