kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
SABAH
  |  Benim şehrim | 23 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM

Canlı hayvan ithalatı denetimli yapılacak

Sütte kaliteyi arttırma konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarını belirten Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, hayvancılıkta destek miktarını 4 yıl içinde 10 kat artırdıklarını söyledi.
1996 yılından bu yana ilk kez yapılacak canlı hayvan ithalatı için 27 bin baş talep olduğunu kaydeden Mehdi Eker şunları söyledi: "Sektör büyüyecek, ama büyüyemiyor. Damızlık hayvan ihtiyacı var. AB'den Gümrük Birliği çerçevesinde 19 bin ton et almamız gerekiyor. (Bunu et olarak alacağımıza damızlık hayvan getirelim, faydasını da biz alalım) dedik. İthalat belirli ölçeğin üstünde çiftliklerde denetimli şekilde yapılacak. O çiftlikler de bunun ticaretini yapmayacak. Ancak kontrolleri altındaki çiftçilere verebilecekler. İthal edilen hayvanlar önce karantina merkezinde belli bir süre gözlem altında tutulursa sorun olmaz."
1996 yılında ortaya çıkan deli dana hastalığından sonra tedbirler alındığını, 10 yıldır hayvan kemiğinden yapılan organik yemlerin yasaklandığını belirten Mehdi Eker, Dünya Salgın Hastalıklar Merkezi'nin bir rapor hazırladığını ifade ederek şöyle dedi: "Biz bu raporun gayri resmi bilgilerini aldık. Bazı ülkeler temiz. ABD'nin 47 eyaleti, Hollanda ve üç ülke deli dana hastalığı yönünden risksiz. Bu ülkelerden ithalat yapılabilir. Yeni Zelanda ve Avustralya'da ise bu hastalık hiç görülmedi."
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, üniversitede öğrenciyken stajyer olarak girdiği bakanlıkta 24 yıl süreyle çalıştığını, bu sırada 19 ayrı bakanın gelip geçtiğini hatırlatarak, ciddi bir kurumsallaşma hamlesi başlattığını sözlerine ekledi.