kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 23 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Arınç: 22.Dönem Meclisi demokrasinin en iyi işlediği dönemlerden biri oldu

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
h
Arınç: 22.Dönem Meclisi demokrasinin en iyi işlediği dönemlerden biri oldu
TBMM Başkanı Bülent Arınç, 22. Dönem Meclisinde hiçbir siyasi kriz yaşanmadığına işaret ederek, ''Bu tartışma dönemi içinde Meclisimiz, hiçbir zaman dışarıdan gelen bir yönlendirme ve telkinle hareket etmemiş, özgür iradesini sonuna kadar kullanmıştır. 22. Dönem Meclisi, demokrasinin en iyi işlediği dönemlerden biri olmuştur'' dedi.

Arınç, TBMM'nin açılışının 87. yıldönümü nedeniyle özel gündemle toplanan Genel Kurulda yaptığı konuşmada, ''TBMM'nin açılışının 87. yılını büyük bir heyecanla kutluyoruz'' dedi.

Geçen hafta yaşamını yitiren Meclis Başkanvekili ve CHP Bursa Milletvekili Ali Dinçer'in yokluğundan dolayı derin bir üzüntü içinde olduğunu ifade eden Arınç, kendisinin Mecliste bulunduğu süre içinde siyasetin nezaket, saygı ve hoşgörü içinde yapılabileceğini gösterdiğini ve herkese örnek olduğunu vurguladı.

Arınç, 22. Dönemde hayatını kaybeden Kütahya Milletvekili Halil İbrahim Yılmaz, Ağrı Milletvekili Mehmet Melik Özmen, Konya Milletvekili Nezir Büyükcengiz, Yozgat Milletvekili İlyas Arslan, Gaziantep Milletvekili Ömer Abuşoğlu'nu da andı.

23 Nisan 1920 tarihinde heyecan, umut ve kararlılıkla açılan Meclisin, 87 yıl boyunca her 23 Nisanda aynı heyecanı ve kararlılığı yaşadığına işaret eden Arınç, ''Bugün de milletimizi temsil eden Meclisimizde, ilk günkü gibi milletin iradesini koruma kararlılığı devam etmektedir'' dedi.

TBMM'nin, büyük zorluklar, sıkıntılar ve bazen müdahalelerle geçen 87 yıl boyunca; milleti korumaktan, desteklemekten asla vazgeçmediği bir kurum olduğunu ifade eden Arınç, ''Meclisimiz de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her bireyi, 87 yıl boyunca hiçbir ayrım yapmadan temsil etmiştir. Her bireyin hakkı, onların seçip temsilci olarak Meclisimize gönderdiği milletvekillerimiz aracılığıyla bu yüce çatı altında korunmuş, geliştirilmiş ve desteklenmiştir'' diye konuştu.

Demokrasinin, bireyler arasında ayrım yapmadan, onların haklarını koruyan Meclisin varlığıyla hayat bulabileceğine dikkati çeken Arınç, Meclise gösterilen saygı ve onun itibarının yükseltilmesi için yapılan tüm katkıların, aynı zamanda demokrasinin güçlendirilmesi anlamına geldiğini kaydetti. TBMM'nin saygın ve itibarlı olmasının, demokrasinin varlığını daha güçlü kılacağını vurgulayan Arınç, ''TBMM, gücünü ve yetkisini millet iradesinden alır. Millet adına karar verir ve tüm yasaları, milletin refahı ve huzuru için çıkarır'' dedi.

''DEMOKRATİKLEŞME YÜRÜYÜŞÜNÜ KOŞUYA ÇEVİRDİ''

Arınç, siyasetin kendini ifade ettiği en önemli kurumun Meclis olduğunu belirterek, şöyle konuştu:''Burada yaşam alanı bulan, anayasal teminat altında, ülke yönetimine yansıyan siyaset kurumunun saygınlığı, Meclisimizin saygınlığıyla paralellik arz eder. Yıpranmış, saygınlığını yitirmiş bir siyaset kurumu, demokrasiye zarar verir. Ülkenin sorunları siyaset kurumu tarafından Meclis eliyle çözüm bulduğu sürece, sağlıklı işleyen bir demokrasi var demektir. Siyaset kurumunun çözüm üretemediği, tıkandığı anlar, demokrasi için tehlike çanlarının çaldığı zamanlardır. Bugün Meclisimiz, geçmiş dönemlerinde olduğu gibi güçlü ve saygın
bir şekilde siyaseti yönetmektedir.

22. Dönem Meclisimizin bugüne kadar yaptığı yasama faaliyetleri, Türkiye'nin demokratikleşme yürüyüşünü bir koşuya çevirmiştir. Ülkemiz, Yüce Önder Mustafa Kemal Atatürk'ten bu yana kendisi için belirlediği özgür, müreffeh, güçlü ve çağdaş Türkiye hedefine azimle ve kararlılıkla koşmaya başlamıştır.''

22. Dönem Meclisinin bugüne kadar 851 kanun çıkardığını, bunların önemli bir kısmının AB üyeliği için gereken reformların bir parçası olduğunu hatırlatan Arınç, ''Bu reform yasalarını bir kalemde ifade edip geçmek, gerçekleşen büyük başarıya haksızlık olacaktır. Avrupalı kimi dostlarımızın 'sessiz devrim' dediği bu reformlar, son 40 yılın en ciddi yasal düzenlemeleridir. Bu reformların yanı sıra çıkarılan birçok temel kanun, milletimizin yaşam seviyesini yükseltmiş ve kolaylaştırmıştır'' dedi.

Arınç, milletvekillerinin büyük özverilerle çıkardığı kanunların, ülke, Meclis ve milletin tüm dünyadaki saygınlığını artırdığını belirtti.

''Bugün Türkiye, dünya siyasetinde etkin, güçlü, saygın ve güvenilir bir yere sahipse; nedeni, Meclisimizin gerçekleştirdiği bu devrim niteliğindeki yasal düzenlemelerdir'' diyen Arınç, aynı şekilde bir zamanlar saygın kurumlar arasında en alt sıralarda bulunan Meclisin, bugün hak ettiği yerde, ilk sıralarda yer aldığını; bunun, demokrasi açısından hayati önem taşıyan bir yükselme olduğunu kaydetti. Arınç, bu başarının, tüm milletvekillerine ait olduğunu vurguladı.Son 24 yıldan bu yana Meclisin ilk kez 5. Yasama Yılı çalışmaları yaptığına işaret eden Arınç, ''Bu durum, siyaset kurumunun normalleştiğini, ülkemizin istikrara kavuştuğunu gösterir. Siyasi istikrar, beraberinde ekonomik istikrarı
getirmiştir. Siyaset ve ekonomi, birbirinden ayrılamayan ikizler gibidir. Bu nedenledir ki siyaset kurumunda yaşanan istikrar trendi, direkt olarak ekonomiyi etkilemektedir'' dedi.

''SİYASİ KRİZ, DEĞİŞMEZ GÜNDEM MADDESİYDİ''

Siyasi krizin, bir dönem Türkiye'nin değişmez gündem maddesi olduğunu ifade eden Arınç, bu krizler nedeniyle ekonominin sürekli iniş çıkışlar yaşadığını ve büyük kayıplar verildiğini belirtti.

Arınç, siyasi kriz ile siyasi tartışmayı birbirinden ayırmak gerektiğini vurgulayarak, tartışmanın, siyasetin doğasında olduğunu ve yeni açılımlar
yaşanmasına katkı sağladığını hatırlattı. Arınç, ''Ancak kriz, siyasetin yaşam koşullarını zorlaştırır ki bu, asla istenilen bir durum değildir. Meclis,
siyasetin kalbidir ve burada yaşanacak bir siyasi kriz, ülkenin yaşamını doğrudan etkileyen kalp krizine benzer'' dedi.

22. Dönem Meclisinde hiçbir siyasi kriz yaşanmadığını belirten Arınç, en zor konuların, en ciddi yasaların ve tezkerelerin tartışıldığı dönemlerde bile krize dönüşen bir süreç hiç olmadığını, bir zamanlar alışkanlık haline gelen ekonomik krizlerin de bu dönemde yaşanmadığını kaydetti.
Arınç, ''Siyasetin ana aktörleri olan siyasi partiler ve üyeleri, bu dönemde özgürce kendilerini ifade etmiş, tartışmış, yeni açılımlar yaratmış ve
nihayetinde bir sonuca ulaşılmıştır. Bu tartışma dönemi içerisinde Meclisimiz hiçbir zaman dışarıdan gelen bir yönlendirme ve telkinle hareket etmemiş, özgür iradesini sonuna kadar kullanmıştır. Bu yüzdendir ki 22. Dönem Meclisi, demokrasinin en iyi işlediği dönemlerden biri olmuştur'' diye konuştu.

''EN ÇOK İLGİ GÖSTERİLEN KURUM...''

Meclisin, aynı zamanda tüm kamuoyunun en çok ilgi gösterdiği bir kurum haline geldiğini, basın organlarının, siyaseti Meclis üzerinden izlediğini
belirten Arınç, 4 yılda Meclis üzerinden yapılan yazılı haber sayısının yüzde 200 artış gösterdiğini, komisyonların, milletvekillerinin bireysel çalışmalarının, Genel Kurul çalışmalarının ve uluslararası faaliyetlerinin tümünün büyük dikkatle basın tarafından takip edilerek kamuoyuna duyurulduğunu anlattı.

Sivil toplum örgütlerinin, komisyon çalışmalarına bizzat davet edildiğini ve yasama faaliyetlerine katkıda bulunduklarını belirten Arınç, birçok sivil toplum örgütünün, bu dönemde Mecliste özel irtibat görevlileri tahsis ettiğini ve çalışmaları takip ettiğini söyledi. Meclisin bu dönemde bir sosyal faaliyet merkezine dönüştüğünü ifade eden Arınç, bugüne kadar hiç olmadığı kadar sosyal faaliyetin, 22. Dönemde gerçekleştiğini kaydetti.

Arınç, 4 yıl önce aldıkları kararla; Meclisin tüm salonlarını, kullanılabilir alanlarını halka açtıklarını, bu süre içinde çok sayıda konferans,
kampanya, sergi, konser ve sanat faaliyeti gerçekleştirildiğini kaydederek, ''Bu etkinliklerin tümünün, sivil örgütlerin, sanatseverlerin faaliyetleriyle gerçekleştiğini ve hiçbir ücret talep edilmediğini söyledi.

TBMM kampüsünün, adeta sosyal yaşamın bir merkezi haline geldiğini ve halkın ilgi odağı olduğuna işaret eden Arınç, ''Bu, bizim özlediğimiz bir Meclistir. Milletiyle bütünleşen, kucaklaşan, ona tüm kapılarını açan bir Meclis, gerçek fonksiyonunu yapan bir Meclistir. Bir kurumun hem milleti temsil etmesi hem de o milletle kopuk yaşaması büyük bir çelişkidir. İşte Meclisimiz, bu çelişkiyi ortadan kaldırmıştır. Bir yandan temsil ettiği milletin refahı için reformlar yaparken, bir yandan da ona tüm kapılarını açmış ve onunla kucaklaşmıştır'' diye konuştu.

''PARLAMENTER DİPLOMASİ BAŞARISI...''

Bülent Arınç, 22. Dönem Meclisinin en başarılı olduğu konulardan birinin de parlamenter diplomasi çalışmaları olduğunu kaydederek, son 4.5 yılda Meclisin, tarihinin en büyük diplomatik ilgisiyle karşılaştığını anlattı. Bugüne kadar Meclisi onlarca devlet başkanı, meclis başkanı, hükümet başkanının bizzat ziyaret ettiğini, yurtdışından gelen heyet sayısının yüzlerle ifade edildiğini belirten Arınç, bunu, ''son 50 yılda karşılaşılmayan bir ilgi'' olarak tanımladı. Arınç, bu ilginin en büyük sebebinin, Meclisin AB üyesi olmak için gösterdiği büyük başarı olduğunu bildirdi.

''Artık dünyada görmezlikten gelinen bir Türkiye yoktur'' diyen Arınç, ''bölgesinin etkin, güçlü, karar mekanizmalarında yer alan, saygın bir
Türkiye'nin'' konuşulduğunu belirterek, Japonya'dan Amerika'ya kadar, gittiği her ülkede saygıyla karşılanan bir Türkiye olduğunu vurguladı. Arınç, ''İlginçtir, Türkiye'nin demokratikleşme ve istikrarlı yürüyüşü konusunda yurtdışındaki görünümü, yurtiçindekinden daha pozitiftir. Gerek ekonomi çevreleri, gerek parlamentolar ve gerekse hükümetler düzeyinde ülkemizin istikrarı ve saygınlığı hep takdirle karşılanmaktadır'' dedi.

Parlamenter diplomasinin, Türkiye'nin saygınlığını artırarak, dış politikanın etkinliğine katkıda bulunduğunu belirten Arınç, bu dönemde Dışişleri
Bakanlığı ile yapılan uyumlu işbirliğinin, bu katkının artmasında önemli bir etkisi olduğunu söyledi.

AA