kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 23 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Baykal'dan Arınç'a tepki: Çirkin olan seçim yöntemi

ANKA
Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, cumhurbaşkanlığı seçim sürecini "kapıkulu" seçimine benzeterek, "Tek parti dikta rejimlerinde bile böyle bir uygulama olmamıştır" sözlerine, TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın "çirkin ve yakışıksız" şeklinde tepki göstermesine sert yanıt verdi. Baykal, Arınç'a, "Çirkin olan, benim konuşmam değil, bu şekilde cumhurbaşkanı seçme yöntemidir. Bu seçim yöntemi çirkindir" karşılığını verdi.

Baykal, TBMM Genel Kurulu'nda, "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı"nın 87'inci kuruluş yıldönümü nedeniyle gerçekleşen özel oturumun ardından bir grup gazeteciye değerlendirmede bulundu. Baykal, "Meclis'in, cumhurbaşkanı seçiminde, kendisini bir kişiye teslim etmesi yadırgatıcı" dedi.

Cumhurbaşkanlığı adaylığı için resmi başvuru yapan AKP Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay'ın, "saygıdeğer bir tavır takındığını, tepki ortaya koyduğunu" ifade eden Baykal, adaylık başvurularının 2 gün sonra sona ereceğini ancak Yarbay dışında halen aday olmadığını, bunun da adaylık sürecinin kapalı tutulmasının sonucu olduğunu savundu.

Milletvekilleri ve bakanların kime oy verecekleri konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kararını beklediklerini belirten ve TBMM'nin kendisini bir kişiye böyle teslim etmiş olmasının "yadırgatıcı" olduğunu söyleyen Baykal, "Bu, TBMM'ye, Anayasa'ya, demokrasiye, halka saygı anlayışına sığmayan bir tablo. Böyle bir demokratik seçim olur mu?" dedi.

ÇİRKİN OLAN SÜREÇ
Baykal, cumhurbaşkanlığı seçim sürecini "kapıkulu" seçimine benzeterek, "Tek parti dikta rejimlerinde bile böyle bir uygulama olmamıştır" sözlerine, TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın "çirkin ve yakışıksız" şeklinde tepki göstermesini şu karşılığı verdi :

"Mustafa Kemal'e hayır diyebilmiş bir meclis, tek bir kişini kararına teslim olmuştur. Bu durumu meclisin de toplumunda sükunetle karşılıyor oluşu endişe vericidir. TBMM Başkanı da sözlerimi, hiç de öyle bir duygu içinde olmama rağmen çirkin olarak nitelemiştir. Çirkin olan, benim sözlerim değil, cumhurbaşkanı seçim sürecidir. Başbakan Erdoğan'ın izlediği yöntem çirkindir."

KEPAZE OLURUZ DİYE KORKUYORLAR
Baykal, "Başbakan 'ya böyle başbakan adayı mı olurmuş' denilmesin diye adayını saklıyor. Çünkü, adayla ilgili olarak 'iki gün tartışmaya izin verilse kepaze oluruz' endişesi taşıyorlar. Başbakan AKP milletvekillerini susturdu bizi de susturmak istiyor" dedi.