kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 23 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Cumhurbaşkanlığı adayı Vecdi Gönül mü?

ANKA
Yeni Haber
TBMM 23 Nisan Resepsiyonu'na Cumhurbaşkanlığı tartışmaları damgasını vurdu. Resepsiyon salonunda Cumhurbaşkanlığı adayı olarak en çok adı geçen isim ise Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül oldu. Cumhurbaşkanlığı adaylığı için adı Geçen Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, aday olup olmayacağına ilişkin soruları "biraz sabır" diye geçiştirdi. Çubukçu, "Nezleyim, rahatsızım" diyerek susmayı tercih etti.

TBMM 23 Nisan Resepsiyonu renkli görüntülere sahne oldu. Resepsiyon 19.30'da başlarken, aynı dakikalarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan salona girdi. Başbakan Erdoğan, Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın elini sıktıktan sonra etrafı basın mensupları tarafından kuşatıldı. Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı adayı konusunda yine sessiz kaldı. Arkasından da resepsiyona katılanlarla sohbet etti.

Anamuhalefet partisi CHP'den katılım yok denecek kadar azdı. Resepsiyona CHP'den, Grupbaşkanvekili Kemal Anadol'un katıldığı görüldü. Resepsiyonun başlamasından 15 dakika sonra da Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve kuvvet komutanları salona girdi. Büyükanıt ve kuvvet komutanlarının etrafı da basın mensuplarınca çevrildi. DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar da resepsiyonda yerini alırken, en geç gelen muhalefet lideri ise ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu oldu. Törenin başlamasının ardından, Meclis Başkanı Bülent Arınç 87'inci yıl pastası kesti. AKP milletvekillerinin çoğunun bu yıl eşsiz katılması dikkat çekerken, geçen yılki resepsiyonun daha renkli olduğu yorumları yapıldı. Bu yıl da yoğun ilgi gören resepsiyonda tüm dikkatler cumhurbaşkanlığı seçimlerine odaklandı.

Resepsiyondan izlenimler şöyle:

-Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, resepsiyonda en fazla kalan bakan oldu. Babacan, Cumhurbaşkanlığı seçiminin yanı sıra ekonomiye ilişkin sorular karşısında "Ağzıma fermuar çekip geldim. Hiç bir soruyu yanıtlamayacağım" karşılığını verdi. Cumhurbaşkanlığı adaylığı için adı geçen Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, kendisine yöneltilen sorulara "biraz sabır" karşılığını vererek susmayı tercih etti. Resepsiyon salonuna gergin bir şekilde giren Çubukçu, "Nezleyim, rahatsızım" diyerek soruları geçiştirdi. Ancak soruların arkası gelmeyince, basın mensuplarına sırtını dönerek salondan hızlı bir şekilde ayrıldı.

-Salonda Cumhurbaşkanlığı adaylığı için en çok adı geçen isim ise Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül oldu. Resepsiyona damgasını vuran soru "Cumhurbaşkanı kim olacak?" olurken, milletvekillerinin sohbetlerinde Vecdi Gönül isminin sıkça tekrarlanması dikkat çekti. AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz da, "25 Nisan'a kadar bekleyin" demekle yetindi.

-Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Cumhurbaşkanı'nın nasıl biri olacağı konusunda, "Adam gibi adam. Erkek ya da kadın diyemem" karşılığını verdi.

GÜL DİPLOMASİ KONUŞTU
-Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise diplomatik gelişmelere ilişkin bilgi vermekle yetindi. Bakan Gül, Afganistan-Pakistan buluşmasının hafta sonu yapılacağını anlatırken, Cumhurbaşkanlığı konusunda ise sessiz kaldı. Cumhurbaşkanlığı adaylığı için adı geçen Devlet Bakanı Beşir Atalay da milletvekilleriyle sohbet ederken, adaylık konusundaki soruları yanıtsız bıraktı.

-Resepsiyona, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan katıldı.

-Parti kurucusu bazı milletvekillerinin Vecdi Gönül ismi için "Gönül yerine parti liderlerimizden birinin Cumhurbaşkanı olması için çalışıyoruz" değerlendirmesi yapması dikkat çekti.

-Resepsiyonda, Başbakan Erdoğan ve TBMM Başkanı Arınç'ın, Meclis'te yaptığı baş başa görüşme milletvekillerinin ana gündem maddesi oldu. AKP'li vekiller, Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda, kimin isminin önerileceği üzerinde gece boyunca fikir alışverişinde bulundu. AKP Sakarya Milletvekili Süleyman Gündüz, bazı AKP'li vekillerle konuşulurken, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in kesinlikle aday gösterilmeyeceği, "hayırlı bir ismin" açıklanacağını söyledi.

KİMLER KATILDI
Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra resepsiyona kabine üyelerinin büyük bölümü, milletvekillerinin yanı sıra katılan diğer bazı isimler şöyle:

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, Sayıştay Başkanı Mehmet Damar, Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, Yargıtay Başkanı Osman Arslan ve aralarında ABD Büyükelçisi Ross Wilson'un da bulunduğu yabancı misyon şefleri.