kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
SABAH
  |  Benim şehrim | 23 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
METEHAN DEMİR

Turkey is not an option. It is a necessity

Türkçe söyledik olmadı bari İngilizce söyleyelim:.
Geçen hafta dünyanın tanınmış lider, siyasetçi, akademisyen ve uzmanlarını bir araya getiren Avrasya Medya Forumu'nda konuşma yapmak amacıyla NATO, CNN, Herald Tribune, CocaCola, Audi, Arcelor gibi devlerin desteklediği Avrasya Forumu dünya dev şirketleri ve en büyük medya kuruluşlarının gözünün üzerine çevrildiği bir aktiviteye dönüşmüş. Eski İran Cumhurbaşkanı ve hâlâ yönetimde söz sahibi olan Muhammed Hatemi, Amerikan siyasetinin iki efsane ismi Richard Holbrooke ve Richard Perle, eski Rusya Başbakanı Yevgeni Primakov ve Kazakistan lideri Nursultan Nazarbayev'e kadar birçok isim katılımcı olarak yer aldı.
CNN International'ın eski sunucusu şimdi El Cezire'de anchorman olan Riz Khan, CNN Int'den Charles Hodson ve CNBC'den John Defterios'un sunumunu yaptığı toplantılarda dünya güvenliği ve enerji stratejileri tartışıldı. Üç gün boyunca bu tüm önemli isimlerin üzerinde uzlaştığı ve toplantı zabıtlarına da geçen unutulmaz cümle, "Turkey is not an option, it is a necessity" oldu. Yani, Türkiye iç kavgaları ile vakit kaybedip, kendi öneminin farkına varmazken, dünyanın bir ucunda dev bir toplantıda, Türkiye'nin alternatif değil, bir vazgeçilmez olduğu vurgulanıyordu. Kazakistan'daki Büyükelçimiz Taner Seben, Coca-Cola'nın 47 ülkeden sorumlu iletişim direktörleri Gürtay Kıpçak ve Kadri Özen, Alma Ata'daki Intercontinental Otel'in Sahibi Ahmet Ayan ile saatlerce bunu konuştuk.
Her yurtdışına gidişte Türkiye insanın gözüne daha bir net görünür. Yine öyle oldu. Milletin birbirini yediği, kendisinin farkına teoride varmış, ama pratikte varamamış bir ülke. Türkiye'nin bunun farkına varamadığının farkına varan bir dış dünya. Sonrası mı? Siz nereye gittiğinizi bilmezseniz, gitmeniz gereken yolu birileri gösteriyor. Ardından da "Tüm dünya Türklere düşman" deyip işin içinden çıkıyoruz. Bu yüzden derdimizi Türkçe anlatamadığımız için bu kez başlığı İngilizce atalım dedik.