kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  |  Benim şehrim | 23 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Deniz Çakır: Bu dizinin topluma örnek olması gerektiğini düşünmüyorum. Çünkü her şey kötüye gidiyor ve aile değerleri korunamıyor.

Karşımda seçici ve zeki izleyici isterim

ZEYNEP GÜLER GÜNAYDIN Fotoğraflar: Korkut KALAYCI
Deniz Çakır, 'Ferhunde' karakterini sevenler de kızanlar da olduğunu söyledi:Açıksözlülüğü insanların çok hoşuna gidiyor ama bir taraftan da çokkızıyorlar. Ben genelde baskın ve ezen taraf olduğum için tabii ki tepkililer!..
Reşat Nuri Güntekin'in aynı adlı romanından günümüze uyarlanan 'Yaprak Dökümü' adlı dizi; Halil Ergün ve Güven Hokna gibi ustaların yanı sıra, genç oyuncu kadrosuyla da dikkat çekiyor. Dizide Tekin Ailesi'nin 'fettan gelini' Ferhunde' rolüyle göz dolduran Deniz Çakır; "Son yıllarda televizyonlarda kirlilik yaşanıyor. Yapılan birçok iş izleyiciyi aptal yerine koyuyor. Oysa ben karşımda seçici ve zeki seyirciler isterim" diyor. Dizinin Beylerbeyi'ndeki setinde konuştuğumuz Deniz Çakır, 'Ferhunde' karakterini canlandırmaktan büyük haz aldığını belirterek, oyunculuğa ve diziye dair düşüncelerini anlattı.

İŞTAH KABARTAN ROL

* Sizi 'Kadın İsterse' dizisindeki 'Alev' rolüyle tanıdık. Şimdi de 'Yaprak Dökümü'ndesiniz. Bu projeye nasıl dahil oldunuz? 'Yaprak Dökümü'nü; 'Kadın İsterse'nin yapımcısı Ay Yapım çekiyor. Senaryo bana geldiğinde önce 'kötü kadın' karakteri olduğu için tereddüt ettim ama Ferhunde çok iştah kabartan bir roldü ve cazip geldi.

* 'Kadın İsterse'de fettan bir kadını oynamıştınız. Genelde size bu tür rollerin teklif edilmesini neye bağlıyorsunuz? Şöyle bir gerçek var; kötü kadını oynayınca ve halkı ona inandırınca bu yapımcının kolayına gidiyor. "Bu kızda bu potansiyel var" diyorlar. Ama Ferhunde ile Alev gerçekten çok farklı. 'Kadın İsterse' bir sitcom'du ama Ferhunde çok ciddi ve derinliği olan bir karakter.

BAZEN 'YUH' DİYORUM

* Bu rol deyim yerindeyse size 'cuk' oturdu! Sizin karaktere doğaçlama olarak eklediğiniz şeyler oluyor mu? Mutlaka oluyor. Biz oynadıkça aslında senaristlere de referans vermiş oluyoruz. Karakteri birlikte yönlendiriyoruz. Mesela Ferhunde'yi eğlenceli bir karakter haline getirdik.

* Ferhunde kötü niyetli bir kadın ama insani tarafları da var, her ikisini de birlikte yansıtmak bir oyuncu olarak size haz veriyor mu? Ferhunde çok renkli bir karakter ve beni hep şaşırtıyor. Bazen çok sinirleniyorum ona, çok kavga ediyorum. 'Yuh! Bu kadar da olur mu?' diyorum. Ama aslında o sinirlendiğim şeyleri oynamak haz veriyor bana. Onun o kötülüğü, asiliği, agresifliği, hayata karşı olan tavrı beni oyuncu olarak besleyen bir şey.

* Reşat Nuri Güntekin'in 'Yaprak Dökümü'nü okumuş muydunuz? Ortaokul yıllarımda okumuştum. Filmini izlememiştim ama televizyondan hatırladığım bir görüntü vardı aklımda... Bir gramafon, çarliston müziğinde dans eden uzun etekli kadınlar! Sonra eseri bir kez daha okudum. Dizinin uzaması için biz karakterleri dallandırdık, derinlik katmaya çalıştık. Kitaptaki gelin, buradaki kadar ön planda bir karakter değil.

* Dizinin başarısında senaryonun etkisi var mı sizce? Mutlaka çok etkili. Senaryo iyi değilse; sen hakikaten çok kötü bir oyuncu olarak görülebilirsin. Bu senaryo kötü yazılmış olsaydı; hepimiz rezil de olabilirdik. Dizide çok fazla ayrıntı var, çok özen gösteriliyor.

SEVENLER DE OLUYOR

* Ferhunde'yle ilgili sokaktan gelen tepkiler nasıl? Çok sinirlenenler de oluyor, tuhaf bir şekilde sevenler de. Açıksözlülüğü insanların çok hoşuna gidiyor. Ferhunde biraz patavatsızca her şeyi bağırarak söylediği için; bu insanların hoşuna gidiyor. Bir taraftan da çok kızıyorlar. Bizim halkımız ezilen taraftan yana oluyor. Kim eziliyorsa onun yanında görüyor kendisini. Ben de genelde baskın ve ezen taraf olduğum için tabii ki tepkililer.

* Diziye gösterilen ilgiyi neye bağlıyorsunuz? Biz hakikaten ince çalışıyoruz; ben oturup Ferhunde için düşünüyorum. Hiçbir şey tesadüfen olmuyor. Mesela Ferhunde yatağa gözünde mavi farla girmiyor. Ama dizilerde gözünde farla uyuyan çok oyuncu var. Seyirciye saygısızlık ediyorlar. Türkiye'deki duyarsız insanlar beni çok rahatsız ediyor ve bu yüzden izleyicileri de duyarlı olmaya çağırıyorum. Televizyonlar o kadar kirlendi ki o yarışma, bu yarışma derken... Bence kimse kendini aptal yerine koydurmamalı!

* İzleyicinin daha bilinçli olmasını mı istiyorsunuz? Ben zeki ve seçici seyirci istiyorum. Bazen o kadar güzel eleştirilerle karşılaşıyorum ki; şaşırıp kalıyorum. "Ne güzel dikkat etmişler" diyorum.

* Halil Ergün ve Güven Hokna gibi usta oyuncularla bir arada olmak nasıl? Çok keyifli! Güven Abla çok hayran olduğum bir aktris. Halil Ergün'ü ise Türk Sineması'nda ciddi kapılar açan, yeni bir şeyler getiren bir aktör olarak gördüm. Ben bir aktörün mesleğinde bir duruşu olmalı diye düşünürüm ve Halil Ergün'de onu çok fazla görebiliyorum. O asi bir adam ve onun o hırçın duruşu benim çok hoşuma gidiyordu. Halil Ergün beni çok şaşırttı çünkü; çok otoriter görünen bir adam ama aslında yumuşacık bir yüreği varmış.
Haberin fotoğrafları