kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
BÜYÜKELÇİ WILSON’LA GELDİ ABD’nin Irak Koordinatörü David Satterfield, Dışişleri Bakanlığı’na ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson’la birlikte geldi.

'Operasyon olmaması için önlem alınmalı'

Ankara'yı ziyaret eden ABD'nin Irak Koordinatörü David Satterfield Irak ve IKDP lideri Mesud Barzani'yle ilgili açıklamalarda bulundu..
ABD'nin Irak koordinatörü David Satterfield, Türkiye'nin sınır ötesi askeri bir operasyon yapmasını gerekli kılmayacak önlemlerin alınacağını umduklarını söyledi. Satterfield, CNN Türk'e yaptığı açıklamada, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Irak'ın kuzeyine askeri bir operasyonun gerekliliği konusundaki sözlerinin hatırlatılması üzerine, "General Büyükanıt'ın konumuna saygı duyuyoruz" dedi.

'TÜRK HALKINI ANLIYORUZ'
Irak'ın kuzeyinde terörist bir grubun barınmasının kesinlikle kabul edilemez olduğunu ifade eden Satterfield, şunları kaydetti: "Bu kabul edilemez durumu bitirmek için yapılması gereken şudur. Kürt bölgesinin liderleriyle görüşülmelidir. Biz hem onlarla hem Türk yetkililerle görüşmeler içindeyiz. Çok yapıcı bir diyaloğumuz var. Türk genelkurmayı ile de aynı şekilde yakın diyalog içindeyiz. Çünkü tek bir hedef var. Bu terör durmalı. Türk halkına karşı büyük bir sempati duyuyor, anlayışla karşılıyoruz." IKDP lideri Mesud Barzani'nin son açıklamalarının hatırlatılması üzerine de Satterfield, Barzani'nin açıklamalarının yapıcı ve yardımcı olmadığını kendisine açık şekilde ilettiklerini söyledi. Satterfield ancak, Barzani'nin bundan sonra benzer açıklamalar yapmayacağını garantileyemeyeceklerini ifade etti. Satterfield, Barzani'nin ABD'nin desteği nedeniyle bu kadar cesaret bulduğu yönündeki yorumlar üzerine de, Kürt bölgesinde adım atma sorumluluğunun kesinlikle Kürt liderlere düştüğünü belirtti.

KERKÜK SORUNU
Kerkük sorunun çözümünün anayasada yattığını ifade eden Satterfield, Kerkük'ün Irak'ın iç meselesi olduğunu belirtti. Satterfield, ümitlerinin, Irak'ın her türlü sorunu gibi Kerkük sorunu için de, ilgili tarafların endişelerini giderecek, bölünmenin önüne geçecek, uzlaşıyı sağlayacak adımlar atılması olduğunu kaydetti. Irak toplantısına ilişkin olarak da Satterfield, yer konusunda Irak'ın karar verdiğini söyledi.