kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
KPMG Türkiye Başkanı Murat Ejder, ekonomik gelişmeyle yabancılar için Türkiye’de pazar büyüklüğünün 6 milyondan 15 milyona çıktığını söyledi.

Yabancı yatırımcı siyasi istikrar kadar güçlü orduya da bakıyor

SEÇKİN ÜREY HANNOVER
Yabancıların siyasette istikrara, güvenlik için de güçlü orduya baktığını söyleyen KPMG Türkiye Başkanı Ejder: "Türkiye'nin ciddi ordusu var ve güvenli buluyorlar"..
Dünyanın dört büyük danışmanlık ve denetleme şirketi arasında yer alan KPMG'nin Türkiye Bölümü Başkanı Murat Ejder, yabancı yatırımcıların siyasette istikrar kadar güvenlik açısından orduya da baktıklarını belirtti. Türkiye'nin partner ülke olduğu Hannover Sanayi Fuarı'nda KPMG ve İstanbul Ticaret Odası'nın işbirliği ile düzenlenen "Almanya'dan Türkiye'ye yatırım yapmak" ve "Türkiye'den Almanya'ya yatırım yapmak" konulu konferanlar sırasında soruları yanıtlayan Ejder, yabancı yatırımcının Türkiye'ye gelmeden önce siyasete ilişkin değerlendirmeleri yaptığını söyledi.

ANALİZİNİ YAPIYORLAR

Türkiye'de hareketlenen siyasi ortam ele alındığında Ejder, "Kim olursa olsun, siyasette istikrara bakıyorlar" dedi. Ejder, Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamalar da dikkate alındığında Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın sorunlarından doğan bir risk algılayıp algılamadıkları yönünde soruya "Ne olursa olsun güvenlik ele alınıyor. Türkiye'nin ciddi ordusu var. Bu açıdan da güvenli buluyorlar. Bu analizi çoktan yapmış olarak yatırıma geliyorlar" şeklinde yanıt verdi. Ejder, uluslararası şirketlerin çalışanları tarafından Türkiye'nin en büyük deneyim kazanılacak ülkeler arasında en düşük hayati tehlikeye sahip ülke olarak görüldüğüne dikkat çekti. Türkiye'nin 500'ün üzerinde müşterisi olduğunu ve bunların yüzde 60'ının yabancı olduğunu söyleyen Ejder, Türkiye'de şirket alacak yabancı yatırımcıların yaşadığı en büyük sorunun şirket bütçeleri olduğu kaydetti.

BEŞ YILLIK BÜTÇE İSTEĞİ
Yabancı yatırımcının kâr için geldiğini ve bunu öngörebilmek için beş yıllık bütçe aradığını ifade eden Ejder, "Yabancı en az ne kadar kazanabileceğini görmek istiyor. Beş yıllık nakit akım tablosunu görmek istiyor. Bunları göremediğinde ve genel Türkiye raporlarında da kayıtdışı ekonomiyi okuduklarını hatırladıklarında endişeleniyorlar" diye konuştu. Yerli şirketlerin yabancı yatırımcıya ortaklık görüşmeleri sırasında hiçbir anlam ifade etmeyen tablolar sunabildiklerini söyleyen Ejder, "Türkiye'de hala enflasyon muhasebesinden geçmiş tablalolarını gördüğünde şirketini tanıyamayan şirket sahipleri var" dedi. Yabancıların nüfusa ve gelişme düzeyine bakıp Türkiye'ye iştahla geldiklerini belirten Ejder, "Ancak yaşanan sorunlar nedeniyle bize iki-üç yıl sonra gelip, 'Biz yerli ortağımızdan nasıl ayrılabiliriz?' diyerek hizmet alıyorlar" dedi. Ejder, Türkiye'de yerli şirketlerin yeterince şeffaf olması halinde yabancı yatırım anlamında daha çok para geleceğini sözlerine ekledi. "Türkiye'de hiçbir şeyin istatistiği hazırlanamıyor" diyen Ejder, gemi sanayii ile otomotivin aynı kalem içinde incelendiği örneğini vererek, benzeri sorunun şirket birleşme ve satın almalarında da yaşandığına dikkat çekti. Ejder, "Bütün veriler toplanamıyor" diye konuştu.