kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Petrol stoku olmayan şirkete ceza geliyor

HACER GEMİCİ
Akaryakıt dağıtım şirketleri 20 günlük ulusal petrol stoğu tutmak zorunda. Ancak buna uyan şirket sayısı 8-9'da kalınca EPDK soruşturma başlattı. Cezalar kapıda..
Akaryakıt dağıtım şirketleri ve rafinerilerinin 2003 yılı Aralık ayında çıkan Petrol Yasası çerçevesinde en az 20 günlük zorunlu petrol stoku tutmaları gerekiyor. Ancak 8-9 şirket dışında akaryakıt dağıtım şirketlerinin kanun tarafından zorunlu kılınan stoku tutmadığı ortaya çıkınca, ceza da kapıya dayandı. Olayı inceleme konusu yapan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yaklaşık 25-30 şirketi kapsayan geniş çaplı bir soruşturma başlattı. Edinilen bilgiye göre önümüzdeki haftalarda hazırlanan bir rapor kurumun gündemine gelecek. Piyasada sürekliliğin sağlanması, kriz veya olağanüstü hallerde risklerin önlenmesi ve uluslararası anlaşmalar gereği tutulması gerekli olan petrol stoklarında her şirketin üzerinde düşen sorumluluğu yerine getirmemesi, sektörün kendi içinde de sorun teşkil ediyor. Önceki gün konu Petroleum İstanbul 2007 Fuarı kapsamında düzenlenen bir panelde de gündeme getirildi. Panelde konuşan Akaryakıt Dağıtıcıları Derneği Başkanı Fikret Öztürk, 20 günlük zorunlu stoğun çoğu akaryakıt şirketi tarafından tutulmadığını ifade ederek, "Sadece 8-9'u tutuyor, diğerleri tutmuyor" diyerek bu gerçeği dile getirdi.

1 MİLYAR $'LIK AKARYAKIT
Rakamsal olarak bakıldığında akaryakıt dağıtım şirketlerinin tutması gerekli olan 20 günlük ulusal petrol stoğu, üzerinde vergi bulunmadığı için yaklaşık 900 milyon- 1 milyar YTL'lik bir parasal büyüklüğe denk geliyor. Edinilen bilgiye göre stok tutmayan şirketerin bazıları depo sıkıntısı çektiklerini, bazıları ise kurulması gerekli olan Ulusal Stok Komisyonu'nun kurulmamasını gerekçe gösteriyorlar. Halen ulusal petrol stoğunun 90 güne çıkması ve bir Ulusal Petrol Stok Ajansı kurulması yönünde yasa hazırlığı sürünüyor.