kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
ASLI AYDINTAŞBAŞ

'Haksızlık var diye aday olunmaz'

Arınç, milletvekillerine hafta sonu Erdoğan ve Gül'le yapacağı üçlü zirvede ne diyeceğinin ipuçlarını verdi. "cumhurbaşkanlığı gibi kişisel bir hedefim yok" diyen Arınç, "Erdoğan olmazsa aday olacağı" yolundaki söylentiyi yalanladı .
TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile hafta başı yapacağı kritik zirve öncesinde kendisini ziyaret eden milletvekillerine "Benim hiçbir zaman cumhurbaşkanlığı gibi kişisel bir hedefim yok. Başbakan olmazsa ben olayım gibi bir görüşüm de olmadı" dedi. Bu sözlerle Arınç, AK Parti ve kamuoyundaki beklentilerin aksine Başbakan Erdoğan'ın kararına saygı duyacağının sinyalini verdi. Erdoğan'ın Çankaya'ya aday olmaması halinde kendisinin "ısrarcı" olacağı yolundaki yaygın spekülasyondan rahatsız olan Arınç, ziyarete gelen vekillere "Önce Türkiye sonra partiyi düşünelim. Türkiye'nin çıkarları nasıl bir cumhurbaşkanı gerektiriyorsa o hesaplansın. Benim hiçbir zaman cumhurbaşkanlığı gibi kişisel bir hedefim yok" dedi.

BAŞKA BİRİ DE OLABİLİR
Arınç çevresindekilere, "Bizim aramızda hiçbir zaman kişisel hesap olmadı. Başbakan olmazsa ben olacağım ısrarım yok. Görüşlerimi söyler ama sonunda çıkar başbakanın pozisyonunu savunurum" dedi. Arınç'a yakın kaynaklar, TBMM başkanının "Çankaya ısrarı" olmadığı, Abdullah Gül ya da bir başka ismin cumhurbaşkanlığına da karşı çıktığının doğru olmadığını vurguluyor. Arınç'ın "düşük profilli aday" denilen dördüncü bir isim seçeneğine kategorik olarak karşı çıkacağının doğru olmadığını belirten kaynaklar, "Bu konudaki bütün bilgiler başbakanda. Pozisyon başbakan tarafından belirlenecek. Arınç'ın itiraz edeceği söylentisi kasıtlı. Görüş bildirir; ancak sonunda başbakan Erdoğan'ın kararını ertesi gün çıkıp savunacaktır" dedi. Kendisiyle ilgili söylentilerden büyük rahatsızlık duyan TBMM lideri, "Etrafta yoğun bir dezenformasyon kampanyası var. Ancak genel başkanımız etrafında kenetlenmemiz lazım.

Cumhurbaşkanlığı konusunda bizden birinin aykırılık yaparak kişisel adaylığı zorlayacağı sürekli gündeme getiriliyor. Partideki bazı arkadaşlarımız bile buna inanmış" dedi.

KİŞİSEL HESABIM YOK

"Adaylığı zorlayacağı" yolundaki söylentinin bilinçli bir kampanya olduğuna inanan Arınç, "Bu partiyi bölme hareketidir. Bizim aramızda hiçbir zaman hesap olmadı, olmayacaktır da. Tüm dünya bizi izlerken adımlarımızı buna göre atmak zorundayız" diye konuştu.

Arınç şunları söyledi: "Biz bu ülkenin en büyük partisiyiz. Bütün dünyanın gözü üzerimizde.Bu yüzden önce Türkiye, sonra partimizi düşünmek zorundayız. Kişisel hesap yapma lüksümüz yok. Kısa vadeli hedefler değil Demokrat Parti gibi bir gelenek yaratmak ve Türkiye geleceğinde önemli roller oynamak için bu partiyi kurduk" dedi.

HAKSIZLIK VAR DİYE...

Milletvekillerinin Çankaya konusunda AK Parti'ye yapılanları "haksızlık" diye tanımlayarak sert bir adım beklemesi yolundaki sözlerini dinleyen Arınç, şu yorumu yaptı:

"Haklısınız. Kimseye yapılmayan hakaret ve haksızlık, bana ve genel başkanımıza yapıldı.Ama bunu sineye çekmek zorundayız. Eğer Türkiye'yi düşünüyorsak, duymamazlıktan gelmek zorundayız. Eğer birileri, biz bunlara çok kızdık o yüzden adayız diye hareket ederse, kişisel
geleceğimizi düşünerek hareket edersek, ne millet ne tarih bizi affeder."
Arınç'ın Çankaya konusunda ısrarcı olmadığı izlenimine kapılan kaynaklar, öyle olsaydı TBMM Başkanı'nın başörtüsü ve diğer konularda şu zamana kadar yaptığı çıkışlardan kaçınmış olacağını ekledi.