kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Dünyanın 2. büyük transatlantiği olarak nitelendirilen Emerald Princess, Aydın'ın Kuşadası Limanı'na geldi. "Yüzen Şehir" olarak adlandırılan 3 bin 80 yolcu kapasiteli Emerald Princess, Akdeniz'deki ilk turunun ziyaret listesine aldığı Kuşadası'na, sabah saat 07.00'de demirledi.

Emerald Princess, İlk Kez Türkiye'de...

Çıktığı ilk turunda listesine kuşadası limanı'nı da alan dünyanın 2. büyük gemisi Emerald Princess'i, Kültür ve Turizm Bakanı Koç karşıladı bakan Koç: ''Türkiye'yi kruvaziyer turizmde akdeniz'in yıldızı yapmayı hedefliyoruz'' karşılamada, anadolu ateşi grubu gösteri sundu..
Ege Ports Liman İşletmesince gerçekleştirilen karşılama töreninde, Anadolu Ateşi Grubu, davul ve dans gösterisi sundu. Liman çevresinin yanı sıra, Kuşadası çarşılarında ve Selçuk yolunda geniş güvenlik önlemleri alındığı karşılama sırasında tura çıkacak turistler için İzmir'in Tire ilçesinden de takviye otobüsler getirildi. Tören sonrası liman otoparkındaki 75 otobüse bindirilen turistler, buradan Efes ve Meryemana Evi'ne götürüldü.

Daha sonra ilçeye dönen turistler için ikinci karşılama töreni, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un da katılımıyla yapıldı. Bu törende, Aydın Valisi Mustafa Malay, Aydın Emniyet Müdürü Yılmaz Orhan, Kuşadası Kaymakamı Ahmet Ali Barış, Kuşadası Garnizon Komutanı Umut Bütün, Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan ve Kuşadası Emniyet Müdürü Şenol Zeybek'in yanı sıra, Ege Ports Yönetim Kurulu Başkanı Gregory Kiez ve Efe Ports Genel Müdürü Aziz Güngör ile kalabalık bir davetli topluluğu yer aldı.

Anadolu Ateşi'nin tekrar yaptığı gösteriyi izleyen Bakan Koç'un, Karadeniz yöresinden oyunların oynanması sırasında ayaklarıyla tempo tuttuğu izlendi. Basın mensuplarının ''Siz kendinizi efe olarak adlandırırdınız. Karadeniz ezgilerine dayanamadınız, eşlik etmeye çalıştınız'' sözleri üzerine Koç, ''Ben efeyim. Tüm oyunları severim. Efe'yi daha iyi oynarım, çünkü ağır oynanıyor.

Onlarınki ise çok hareketli. Şişman olduğum için Karadeniz horonu oynayamam'' dedi.

"Seferberlik İlan Ettik"
Gösteriyi ayakta alkışlayan Bakan Koç, burada yaptığı açıklamada, kruvaziyer turizmine büyük önem verdiklerini belirterek, Kuşadası'nın bu alanda büyük atılımlarda bulunduğunu söyledi. Koç, ''Kruvaziyer turizmin geliştirilmesi için tüm Türkiye'de seferberlik ilan ettik. Hatay ve Sinop'u da gemi turizmine açacağız'' diye konuştu. Koç, İskenderun ile Sinop limanlarının geliştirilmesi için teşvik vereceklerini belirtti. Bakan Koç ve beraberindekiler daha sonra Emerald Princess'i ziyaret etti. Gemi kaptanı Giorgi Pomata, kapıda karşıladığı Bakan Koç'a, gemiyi gezerken refakat etti. Transatlantiğin ihtişamı karşısında büyülendiğini belirten Bakan Koç'a, gemide düzenlenen törenle plaket takdim edildi. Kültür ve Turizm Bakanı Koç, burada yaptığı açıklamada da, gemi turizminin gelişmesi için bakanlık olarak her türlü desteği vereceklerini belirterek, "Türkiye'yi kruvaziyer turizminde Akdeniz'in yıldızı yapmayı hedefliyoruz" dedi.

Emerald Princess'in kaptanı Giorgi Pomata ise, Kuşadası'nda gördükleri ilgiden son derece memnun olduklarını ve duygulandıklarını belirterek, görkemli karşılamayı gerçekleştirenlere teşekkür etti. Kaptan Pomata, Princess Cruises şirketinin, Emerald Princess'in dışında 3 gemisinin daha Kuşadası Limanı'na geldiğini söyledi.

Kuşadası Limanı'nı işleten Ege Ports'un yönetim kurulu başkanı Gregory Kiez ise Emerald Princess'in ilk turuna Kuşadası'nı da almasının, Türkiye'nin kruvaziyer turizmi konusunda attığı ileri adımların, dünya çapında bu hizmeti veren kurumların dikkatini çektiğini gösterdiğini kaydetti.

Kiez, ''Bu nedenle geminin Kuşadası'na yapacağı ilk seferin, görkemli bir karşılığı olmasını istedik. Sayın bakanımız da bu etkinliğimize katılarak, bizi onurlandırdı. Bu yıl gemi turizminde hedefimiz 650 bin turist. Bu sayıyı önümüzdeki yıllarda daha da yukarılara çekeceğiz'' diye konuştu.

Emerald Princess
İtalya'nın Venedik kentinde yapılan Emerald Princess'in, Amerikalı Princess Cruises şirketinin en yeni kruvaziyer gemisi olduğu bildirildi. İlk seferine Roma'dan başlayan Emerald Princess, sırasıyla Napoli, Santorini, Rodos Adası limanlarına uğradıktan sonra Kuşadası'na geldi. İlçeden akşam saatlerinde demir alacak olan Emerald Princess, toplam 13 gün sürecek ilk turu kapsamında, Mykanos, Pire, Katakalon, Corfu, Dubrovnik limanlarını ziyaret ettikten sonra Venedik'e dönecek.

113 bin gross ton ağırlığında, 292 metre uzunluğundaki Emerald Princess, içinde yer alan 900 balkonlu odası, 5 yüzme havuzu, golf sahası, spor salonları ve SPA salonları ile 3 binin üzerinde seçkin yolcu ağırlıyor.

Emerald Princess gemisinin ilk seferinde, Amerika'nın ünlü ressamlarının eserlerinin yer aldığı bir resim sergisinin de bulunduğu öğrenildi. Dünyanın en büyük kruvaziyer gemisiyle seyahat etmek isteyenlerin, iç kabinde 1500, dış kabinde 1600, balkonlu kabinlerde ise 2200 Avro kişi başı
ücrete ek olarak 450 Avro da vergi ve vize ücreti ödedikleri öğrenildi.