kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

'Carry trade cari açıktan çok daha endişe verici'

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's Direktörü Farouk Soussa, Türkiye ile global piyasalardaki reel faiz farklılığının, ucuz para birimleri ile yüksek getirili kıymetlerin fonlanması anlamına gelen "carry trade"i teşvik ettiğini ve bu durumun Türkiye açısından cari açıktan daha endişe verici olduğunu söyledi. Türkiye'nin kredibilitesini değerlendirirken ülkenin carry trade karşısındaki kırılganlığına baktıklarını belirten Soussa şu uyarıları yaptı:

1 FAİZ farklılığı sıcak parayı çekiyor ancak carry trade cazip olmadığında sıcak para çok sıklıkla yön değiştiriyor. Carry trade'den çıkış olduğunda lirada da çok büyük bir değer kaybı olacak ve bu da enflasyon beklentilerini etkileyerek negatif bir döngü yaratacak. Yani ana endişe kaynağı bu. Faiz oranlarındaki farklılık cari açıktan daha endişe verici.

2 SANIYORUM insanlar Erdoğan'ın aday olmasını bekliyor; bu nedenle adaylık açıklamasının piyasalardaki etkisi sınırlı olacaktır. Ancak seçim sonrasında türbana bağlı olarak bir anayasal bir kriz olursa, bu piyasalarda bir çalkantıya neden olabilir.

3 İKİ seçim arasında AKP ile ilgili hoşnutsuzluk artarsa bu da piyasada çalkantıya yol açar. Ancak sonuçta Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olması piyasalar açısından büyük bir şok olmayacak.

4 ERDOĞAN, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecini iyi yönetmeyi başaramazsa bu genel seçimler açısından endişe kaynağı olabilir ve bunun etkileri kasım seçimlerine yansıyabilir. Bu durumda (ekonomi) politikası açısından bu negatif olur; çünkü bu, koalisyon hükümeti ve politikalarda atalet olasılığını artırır.

5 SOSYAL güvenlik reformunun üzerine gidilmezse 10, 15 ya da 20 yıl içinde sosyal güvenlik açıkları sürdürülemez duruma gelecek. Türkiye'nin sosyal güvenlikte parametreleri değiştirmesi gerekiyor. Bunun zamanlaması bugün, gelecek ay, hatta gelecek yılın başında olmayabilir ancak bu çok yavaş bozulan ama çok tehlikeli durumla başa çıkmak için yakın bir zamanda adım atılmalı.