kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı toplantıyı çok sayıda yerli ve yabancı gazeteci izledi.

Partinin size ihtiyacı var, Başbakan kalın

Ergun AKSOY - Hülya KARABAĞLI
AK Parti MKYK'nın 7.5 saat süren toplantısında üyelerin çoğu Erdoğan'a "Başımızda kalmalısınız" derken, aday belirleme, açıklama ve başvuru konusunda ise yetki verdi..
AK Parti'nin en yetkili organı MKYK Cumhurbaşkanlığı konusunda Başbakan Erdoğan'a gönülsüz destek verdi. Üyelerin yüzde 80'i, "Başımızda kalmalısınız" görüşünü, "Bu partinin size ihtiyacı var. Türkiye'nin istikrarı ve güven ortamının devamı noktasında Başbakan olarak kalmanızda yarar görüyoruz" şeklinde dile getirdi. Cumhurbaşkanlığı konusunda istemeyerek destek veren üyeler süreci yöneterek sonuçlandırma konusunda ise Erdoğan'a tam yetki verdi. Aday belirleme, açıklama ve başvuru tarihi konularında kararı Başbakan Erdoğan verecek. Erdoğan da MKYK üyelerinin taleplerine daha önce olduğu gibi, "Makamlar gelip geçicidir" sözleriyle yanıt verdi. AK Parti'nin günlerdir beklenen MKYK toplantısı dün yapıldı. Yaklaşık 7.5 saat süren toplantıya sadece öğle yemeği nedeniyle ara verildi. Alfabetik sıraya göre söz alan yaklaşık 35 üye Başbakan Erdoğan'a partinin başında kalması için telkinde bulundu.

'KARARINIZA SAYGI DUYARIZ'
Üyeler, "Köşk'e çıkmayın size ihtiyacımız var. Partinin daha da güçlenmesi lazım, başımızda kalın" görüşünü dile getirdiler. MKYK toplantısında ortaya çıkan net görüş şöyle oldu: "Siz bu partinin çimentosusunuz, hamurusunuz. Henüz ikinci seçimi görmedik. Şu anda Cumhurbaşkanı olursanız, erken yaşta siyaseti bırakmış olacaksınız. Bu partinin size ihtiyacı var. Türkiye'nin istikrarı ve güven ortamının devamı noktasında Başbakan olarak kalmanızda yarar görüyoruz." Ancak MYK üyelerinin hepsinin "kararınıza saygı duyarız" dediği belirtiliyor. Erdoğan, "Çıkmayın" diyen üyelerin sözlerini dikkatlice not etti. Erdoğan aday olup olmayacağı konusunda ise renk vermedi.

KİM NE DEDİ?
* Abdullah Gül: Partimizin bir Cumhurbaşkanı seçecek olması, bunu konuşuyor olması bizim için gurur verici, onur verici bir şeydir. Bizim için çok önemli bir andır. İster Başbakan olarak kalın, ister Cumhurbaşkanlığı noktasında karar verin; bu takdir tamamıyla size aittir."
* Mehmet Dengir Fırat: Partinin liderliğini değiştirmek partide zafiyet yaratır. Partimizin başında kalmanız gerekir.
* Tevhid Karakaya: Kesinlikle Çankaya Köşkü'ne çıkmanız lazım.
* Necla Hattapoğlu: Çankaya Köşkü'ne çıkmalı, Cumhurbaşkanı olmalısınız.
* Ömer Çelik: Cumhurbaşkanı olmanız gerektiğini düşünüyorum.
* Murat Mercan: Tarihi bir süreç yaşanıyor. Çankaya'ya çıkacak kişi güçlü bir isim olmalı.
* Nihat Ergün: Grubumuzda Köşk'e çıkabilecek çok sayıda isim var. Ancak karizmatik liderler kolay yetişmiyor. Eğer çıkarsanız, Türk siyaseti ve partimiz karizmatik bir lideri kaybeder.
* Çiğdem Özkal: Gençler sizi partimizin başında görmek istiyor.
* Salih Kapusuz: Cumhurbaşkanlığı sizin en doğal hakkınız. Gözünüz arkada kalmasın.
* Muzaffer Gülyurt: Vatandaşlar sizi Başbakan görmek istiyor. 4.5 yılda bu ülkeye güven ve istikrar geldi. Halkımız bunun devamından yana.
* Cemal Yılmaz Demir: Cumhurbaşkanlığı makamı size dar gelir. Partinin başında olmalısınız.