kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Sorunları çözmenin yolu güven ortamı

Yeni Haber
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Selanik'te Balkan Ülkeleri Genelkurmay Başkanları Konferansından sonra bir Yunanlı gazetecinin sorduğu sorunun, iki ülke arasındaki ilişkilere olumlu katkıda bulunacak türden bir soru olmadığını, konferansın ardından böyle olumsuz bir hava yaratılmasının kendisini çok üzdüğünü belirtti.

Konferans dolayısıyla Yunanistan'da bulunan Büyükanıt, Türkiye'nin Selanik Başkonsolosluğu ve bahçesindeki Atatürk'ün evini ziyaret ettikten sonra basın toplantısı düzenleyerek, dün konferansın ardından bir Yunan gazetecinin, "Türk uçaklarının Yunan hava sahasını ihlal ettiği" iddiasını içeren sorusunu değerlendirdi.

"Konferanstan sonra böyle hoş olmayan bir havanın kendisini çok üzdüğünü" belirten Orgeneral Büyükanıt, basın mensuplarının karşılarında gördüğü muhataplarına her türlü soruyu sorabileceğini, muhatabın ise bu soruları yönlendirme şansına sahip olmadığını kaydetti.

Soruyu soran gazeteciye saygı duyduğunu da kaydeden Büyükanıt, sorunun soruluş şekli ve yorum şeklini eleştirerek, "Türk-Yunan ilişkilerine olumlu katkıda bulunabilecek bir soru değildi; ilk bölümünün seviyesi düşüktü, ikinci bölümü de hiçbir doğru bilgiye dayanmıyordu" diye konuştu.Balkan ülkeleri toplantısının ardından böyle bir açıklamayı mecbur kaldığı için yaptığını ifade eden Büyükanıt, bunu basın toplantısında da ifade ettiğini söyledi.

"Ülkeler arasında sorunlar olabilir. Bu sorunları çözmenin tek yolu bir güven ortamını yaratmak ve karşılıklı sürekli görüşmektir" diyen Büyükanıt, İkinci Dünya Savaşında karşı karşıya gelen Avrupa ülkelerinin Avrupa Birliğini kurmuş olduğunu hatırlattı.

"BASINA DÜŞEN GÖREVLER VAR"

Orgeneral Büyükanıt, askeri ilişkilerin daha iyi seviyeye getirilmesinde basın mensuplarına da düşen görevler bulunduğunu ifade ederek, bunun olaylara bakış açısıyla ilgili bir konu olduğuna işaret etti.
Kimilerinin bardağın boş, kimilerininse dolu kısmını görebileceğini belirten Büyükanıt, bunun uluslararası ilişkilerde de böyle olduğunu, bardağın eksik kısmının doldurulması, ilişkilerin geliştirilmesi durumunda, bardağın dolacağını ifade etti.İlişkilerin elbirliğiyle geliştirilmesi gerektiğine işaret eden Büyükanıt, bazı olumsuzlukların halklar arasındaki ilişkileri etkilemeyeceğine inancını dile getirdi.Büyükanıt, "Ben Atina'da veya Yunanistan'ın bir başka kentinde yürürken halktan aldığım tepkiler bunu gösteriyor. Hiç olumsuz bir tepki almadım" diye konuştu.

Halkın duygu ve düşüncelerine verdiği önemi vurgulayan Büyükanıt, Türk basın mensuplarına da bazı mesajlar verdi.Türk gazetecilerin Yunanistan'a gelerek, oradaki faaliyetlerini izlemesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Büyükanıt, bununla birlikte düzeltmek istediği haberler olduğunu belirtti.

Büyükanıt, "Özellikle bu Yunan basınında da çok çıktı, benim Selanik'i terk etmeden Atatürk'ün evine geleceğim ve bazı mesajlar vereceğim şeklinde... Bunlar gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü ben geçen cuma Türkiye'de uzun bir basın toplantısı yaptım ve Silahlı Kuvvetlerin görüşlerini orada detaylı olarak açıkladım. Başka bir şey söylemek isteseydim Selanik'e gelmeyi beklemezdim" diye konuştu.Bunun dışında ifade etmek istediği başka şey bulunmadığını belirten Büyükanıt, buradan ayrılıp Türkiye'ye döneceğini bildirdi.

YUNAN GAZETECİNİN SORUSU

Orgeneral Büyükanıt'a, dün toplantı sonrasında düzenlenen basın toplantısında bir Yunanlı gazeteci, "Sizin dün yaptığınız 'Silahsız uçuşlar yapılabilir' açıklamalarınıza rağmen, uçuşlar devam ediyor ve Yunan hava sahası ihlal ediliyor. Türk Hava Kuvvetleri niçin sizin yaklaşımınıza uymuyor. Bu tutum ilişkilerin gelişmesine yardımcı oluyor mu" şeklinde soru sormuştu.

İhlal iddialarının Türkiye ile Yunanistan'ın FIR hattını farklı algılamalarından kaynaklandığını kaydeden Orgeneral Büyükanıt da buna saygı duyduğunu belirterek şunları söylemişti:

''Türk Silahlı Kuvvetlerinin uçakları Yunan hava sahasını hiçbir zaman ihlal etmez, bu böyle bilinsin. Uluslararası hava sahasına girmek için Atina FIR hattından geçiliyor. FIR hattı, bir ülkenin egemenlik sınırı değildir. Kimseyi kırmak istemem, keşke sormasaydınız, ama madem sordunuz, yanıtlamak zorundayım. FIR uçuş malumat bölgesidir ve sivil ticari uçaklar, rapor vermek zorundadır.

Ancak devlet uçakları, ki savaş uçakları da böyledir, bu raporu vermek zorunda değildir. Bu uluslararası konvansiyonlarla saptanmış bir gerçektir. Türk Hava Kuvvetlerine mensup uçaklar FIR'ı geçince karşı taraf hava sahası ihlali diye algılıyor. Eğer her FIR hattını geçen Yunan hava sahasını ihlal etti derseniz, bir kere o doğru değil. Uçaklarımız, FIR hattından uluslararası sahaya geçiyorlar. Biz, bu konuda çok titiziz. Biz sayın meslektaşım General Takis (Hinofotis) ile bu konuyu görüşüyoruz. Selanik'e gelmeden önce görüşüldü. Konferans sırasında uçuş yapılmasın dedik. Dün Yunan uçakları uçtu, biz uçmadık. Belki de Yunan tarafı konferansın bugün yapılacağını değerlendirdi. Bugün de Yunan uçakları kendi semalarında uçtu, biz onu da yapmadık.''