kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Terlemeye 'liposuction'lı çözüm

Kadınların hızla zayıflamak istediklerinde ilk akıllarına gelen yöntem liposuction, bu yaz ter kokusundan kurtulmak isteyenlere de uygulanabilecek. Kötü koku ve istenmeyen görünüme yol açan aşırı terleme 30 dakikalık bir operasyonla son buluyor..
Sıcak yaz günlerinin yaklaştığı şu günlerde daha da artan koltukaltı terlemesi, sadece estetik değil, sosyal ve psikolojik sorunlara da neden oluyor. Fazla terleyenler, giysilerdeki lekeler ve kötü koku nedeniyle hem iş hem de özel hayatta sorun yaşıyor. Oysa artık zayıflamada kullanılan yağ alma yöntemi liposuction sayesinde, terleme sorunu da giderilebiliyor. Estetik ve Plastik Cerrah Prof. Dr. Erol Kışlaoğlu; Almanya'da gittiği bir kongrede öğrendiği uygulamayla ilgili olarak sorularımızı yanıtladı:
* Liposuctionla ter bezleri nasıl alınıyor? Liposuction, Türkiye'de 3-4 kilo fazlası olanlar için yağ alımında hayli başarılı sonuçlar veriyor. Ancak yapılan çalışmalar sonrasında liposuction'a özel cihazlar eklenerek, ter bezleri fazla aktif olan kişilerde belli bir miktar alınabiliyor. İşlem, hem emen hem de kazıyan özel bir liposuction aleti ile yapılıyor. Böylelikle ömür boyu aşırı terleme ve terlemenin yol açtığı olumsuzluklar gideriliyor.
* Aneztezi de gerekli mi? Bu yeni teknik, lokal anestezi altında yarım saat içinde, hatta bir öğle tatilinde bile kolayca uygulanabilecek bir yöntem. Hastaya dilerse genel anestezi ile de uygulanabilir.
* Bütün ter bezleri alınıyor mu? Amaç aşırı terlemeyi engellemek olduğu için tamamını almıyor bir miktar bırakıyoruz. Çünkü hiç terleme olmaması da genel sağlık açısından hayli sakıncalı. Bu yöntemle çok terleyen kişilerde minimum terleme ile sorun ortadan kaldırılıyor. 16 yaşından itibaren herkese uygulanabilir ve yan etkileri yoktur.
* Tekrarlanması gerekiyor mu? Kalıcı bir işlemdir. Tekrarı gerekmez, fakat bazı durumlarda ilk operasyon yeterli gelmezse ikincisi uygulanır. Yöntem, ehliyetsiz kişilerce yapılırsa damar ve sinirlerin hasar görmesine yol açabiliyor. Koltukaltı bölgesi kola giden ana damar ve sinirlerin bulunduğu bir bölge olduğu için, bu operasyon mutlaka plastik cerrahi uzmanı ve bu konuda ayrıca eğitim görmüş uzmanlar tarafından yapılmalı.