kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Oğlumda büyüme işareti neden yok?

On beş yaşında bir oğlum var. Dıştan bakıldığında gelişimi normal; boy ve kilo olarak yaşıtlarıyla benzeşiyor. Fakat kol ve bacaklarında kıllanma başlamış olmasına rağmen sakal, bıyık ve seste kalınlaşma gibi işaretler henüz yok. Ben kendi çocukluğumla kıyasladığımda, oğlumun bazı gelişmelerin gerisinde kaldığını söyleyebilirim. Sizce bir baba olarak ne yapmalıyım?

Bütün çocuklar birbirlerinden farklı hızda ve ritimde büyürler. Bu farklılıklar özellikle ergenlikte dikkati çeker hale gelir. Öyle ki; bu döneme dair yapılan büyüme ve gelişmeyi tahmin eden çizelgeler tüm yaş grubu çizelgeleri içerisinde en az güvenilir olanlardır.

Cinsel fark
Ergenlikle birlikte önce cinse dair ikincil değişiklikler ortaya çıkar. Erkeklerde ilk olarak yumurtalıklar büyümeye, torbasının derisi kalınlaşıp rengi koyulaşmaya başlar. Bunu, cinsel organın boyundaki artışın başlaması takip eder. Koltuk altında ve cinsel bölgede kılların ortaya çıkması yine bu yaşlardadır. Boyun uzamasının hızlanması, kas kütlesinin artıp bedenin erişkin şekline dönüşmeye başlaması yine bu dönemdedir. Bunların hepsi cinsel farklılaşmanın oluşmasındaki değişik adımlardır.

14 yaşa dikkat
Fakat yukarıda da belirttiğim gibi, kişisel varyasyonlar fazladır. Örneğin; cinsel bölgedeki kıllanma, birisinde 10 yaşında başlayıp 15 yaşında tamamlanabilirken, başka bir çocukta 14 yaşında başlayıp 18 yaşında tamamlanır. Buna karşın 14 yaşına kadar yukarıdaki değişikliklerden hiçbiri başlamamışsa bir ergenlik gecikmesinden söz edilebilir.