kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
atv
Kanal 1
ABC

Vatandaş konut alımında tedirgin

Yeni Haber
Tüm Emlakçılar Meslek Odası Genel Başkanı Ali Taylan, geçen yılın Haziran ayından itibaren gayrimenkul satışlarında duraklama yaşandığını belirterek, bankaların kredi faizlerini düşürmesinin gayrimenkul satışlarını yeniden hareketlendirebileceğini ifade etti.

Samsun Emlakçılar Odası'nın açılışı için Samsun'a gelen Tüm Emlakçılar Meslek Odası Genel Başkanı Ali Taylan, emlak piyasasındaki durgunlukla ilgili yaptığı açıklamada, satışların durmasında, yaklaşan cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler öncesi vatandaşların gayrimenkul alma konusuna tedirginlikle yaklaşmasının neden olduğunu ifade etti. Taylan, dar gelirli vatandaşlar açısından en iyi yatırımın konut sahibi olmak olduğuna dikkat çekti.

Gayrimenkul sahibi olmanın ekonomik imkanla alakalı olduğunu hatırlatan Taylan, "İmkanlar oluştuğunda vatandaşlar, gayrimenkul almak için hemen harekete geçiyor. Fakat bu aralar bir durgunluk var. Bunun nedeni geçen yıl mayıs ayında yaşadığımız türbülanstan sonra dövizin artması, banka kredi faizlerinin yüzde birlerin altından yüzde 2'lere çıkmasıdır. Dolayısı ile bunların biraz daha aşağıya çekilmesiyle birlikte yeniden hareketlenme olacağına inanıyorum" dedi.

Vatandaşlar bir taraftan banka kredi fiyatlarının düşmesini beklerken diğer taraftan konut fiyatlarının yükseldiğini belirten Taylan, bu dengenin hiçbir zaman birbirbirini tutmadığını, dolayısı ile konutun her zaman alınacak en iyi yatırım aracı olduğunu söyledi.

Taylan, "Doğalgaz kullanımına geçen evlerin kira ve satış fiyatlarını iki katına çıkardı. Doğalgazlı evler biraz daha çok talep görüyor ama bunların fiyatlarının aşırı artması yanlış. Yüzde 20 veya yüzde 30 gibi artış belki makul karşılanabilir ama yüzde 100 yapılan artışlar makul değildir. Bu şekilde yapılırsa ne kiracı ev bulunur ne de müşteri satılık ev" diye konuştu.

(CHA)