kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
İLİŞKİLİ HABERLER
Bullet
Modern insanlara türkü yakışmaz mı?

Modern insanlara türkü yakışmaz mı?

MEHMET ÇALIŞKAN MAGAZİN
Sunucu Zeynep Tokuş'un yarışmacı Berke Hürcan'a "Senin gibi modern görünüşlü bir insan türkü söyleyecek" demesi de; Hürcan'ın "Hiç türkü dinlemedim" sözleri de tepki çekti..
Zeynep Tokuş'un, sunuculuk yaptığı programda yarışan Berke Hürcan'a söylediği "Bana enteresan geliyor. Senin gibi modern görünüşlü bir insan türkü söyleyecek!" sözleri büyük tepki topladı. Tokuş'a "Hayatımda hiç türkü dinlemedim" yanıtı veren Berke Hürcan da tepkilerden nasibini aldı. "Türküyü sadece taşralılar mı sever ve dinler?" sorusunu gündeme getiren bu diyalog; aralarında ünlü sanatçı Belkıs Akkale'nin de bulunduğu pekçok kişi tarafından eleştirildi. İşte, ünlü isimlerden Zeynep Tokuş ve Berke Hürcan'a gelen tepkiler:

BÖYLE GÖRMEK AYIP

* Mahsun Kırmızıgül: Türkü dinlemeyenin Türklüğünden şüphe ederim. Adı üstünde; Türk Halk Müziği. Türkü dinlemeyen adam kendi özünü inkar eder. Türk dinlemenin taşra veya büyük kentte oturmakla, eğitim düzeyiyle ve benzeri niteliklerle hiçbir ilgisi yoktur. Ben türkü sevmeyen birinin olacağını sanmıyorum. Sadece türküye çeşitli nedenlerle önyargılı insanlar olduğunu düşünüyorum.

* Behzat Gerçeker: Her ülkenin etnik müziği vardır. Türkü de bizim etnik müziğimizdir. Türkü dinlemenin kentli veya taşralı olmakla hiçbir ilgisi türkü seven birçok arkadaşım var. Türkü dinlemeyi bir köylülük göstergesi olarak göremeyiz. Böyle görmek her şeyden önce ayıptır.

SOSYETEDEN ESKİDİR

* Savaş Ay: Türkü seven türkü dinler. Türküler sosyeteden de eskidir. Kendini sınıflar üstü gören kişilerden de eskidir. 500 yıl yaşayan holding yoktur ama 500 yıldır yaşayan binlerce türkü vardır. Bu topraklarda yaşayan herkesin, Aşık Veysel'in, Karacaoğlan'ın Dadaloğlu'nun, Urfalı Celal'ın, Muzaffer Akyüz'ün, İzzet Altınmeşe'nin, Nezahat Bayram'ın ve Belkıs Akkale'nin türkülerini dinlediğinde; kendini bulacağına eminim. 'Kent soylular türküyü sevmez' demek ya sevmeyenin veya bu lafı uyduranın soysuzluğudur.

* Helin Avşar: Ben türkülerle büyüdüm çünkü; babam tam bir türküseverdi. Her tür müziği severdi ama türkülerin yeri başkaydı. Bu nedenle daha küçük bir çocukken kulağımıza türkü çalındı. Babamın sevdiği bir müzik türü, elbette bizim için özeldi. Ayrıca bizim kültürümüzü yansıttığı için de ben türkülere ayrı bir sempati
Haberin fotoğrafları