kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Bu fotoğraf dün çekildi B.D. 38 yıllık eğitimci öğretmeni Bayram Topaloğlu ile tek başına.

Tecrit mi edildi yoksa öğrenme güçlüğü mü?

Yaşar ÖZAY-Sevdican GÜNEŞ
Yıllardır Hepatit B tedavisi gören B.D. okulda tek başına öğrenim görüyor. Aile, tecrit edildiğini iddia etti. Müdür, "Öğrenim güçlüğü çekiyordu" dedi..
Emine D. ile kızı B., 11 yıl önce Haseki Hastanesi'nde doğum sırasında verilen kandan Hepatit B virüsü kaptı. Yıllardır tedavi gören B., bu yıl okula başladı ancak tecrit edilerek. Okul yönetimi önce B.'yi kayıt etmek istemedi sonrasında da "özel eğitim" adı altında kömürlük ve lavaboların yanında izbe bir odaya yerleştirdi. Doktorların "Tek başına eğitim almasına gerek yok" diye rapor vermesine rağmen B. teneffüste bile arkadaşlarıyla oyun oynayamıyor. B.'nin babası Cevdet D. Hepatit B virüsü taşıdığı gerekçesiyle kızının tecrit edildiğini iddia ederken, okul müdürü Ahmet Şahin, öğrencinin öğrenme güçlüğü çektiğini bu nedenden dolayı özel sınıfta bireysel eğitim aldığını söyledi. Eğitimciler öğrencinin ayrı bölümde tek başına ders almasını savunurken, psikiyatrlar öğrenme güçlüğü de olsa öğrencilerin ayrı bir sınıfta derse devamının yanlış olduğunu açıkladılar. Bir haftalık aradan sonra dün okuluna giden B. yeniden özel sınıfında derse başladı. Özel öğretmen tarafından bire bir ders verilen B.'nin en az iki aylık bir eğitimden sonra normal sınıfa alınacağı belirtildi.

AİLEYE SUÇLAMA
Okul Müdürü Ahmet Şahin, B.'ye yapılan olayın tecrit olmadığını, özel sınıfta ders aldığını belirterek şöyle konuştu: "Babası bize çocuğunun yatalak olduğunu bildirerek eğitiminin evinde yapılmasını istedi. Biz de özel öğretmen görevlendirdik. Öğretmen çocuğun yatalak olmadığını gördü. Bunun üzerine okula aldırdık. Normal 7 yaşındaki öğrencilerle 1'inci sınıfta derslere girmeye başladı. Öğrenme zorluğu çektiğini gördük. Okulumuzda bu konuda açılmış bir özel sınıfımız var. Burada özel öğretmen yardımıyla bire bir eğitimle okumayı öğreniyor. Tecrit olayı yok." İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Hacıoğlu, ailenin belediyeden ve kaymakamlıktan yardım aldığını, babanın işsiz olduğunu belirterek şunları söyledi: "Aile, çocuklarının durumunu ileri sürerek yardım toplamak peşinde. 'Okulda kömürlükte ders yaptırılıyor' açıklaması tamamen yalan. Özel sınıfta yaşıtlarına yetişmesi için eğitim veriliyor. Öğrenci çocukları 'ben size hastalık bulaştıracağım' diye korkutuyor. Bu yüzden özel sınıfta bireysel eğitim veriyoruz. O sınıfta zor öğrenen arkadaşlarıyla öğrenim görüyor."