kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC

600 dershaneye kilit vuruluyor

YAŞAR ÖZAY HABER MERKEZİ
Liselerin 4 yıla çıkması üzerine özellikle gelecek yıl öğrenci bulma zorluğu çekecekleri hesaplanan özel dershanelerde kapanma furyası başladı..
Son üç yılda sayıları 4 bini bulan dershaneler birer birer kapanmaya başladı. Liselerin dört yıla çıkması nedeniyle 2008 yılında mezun vermemesi dershanelerde öğrenci bulma korkusu yaratınca 600 dersane kapanmak için bakanlığa başvurdu. Son yıllarda sınava giren öğrenci sayısının artması ve rekabet dershane sayısının hızla artmasına neden olmuştu. ÖSS sınavına giren 1 milyon 775 bin kişinin 800 binini lise son sınıfta okuyan öğrenciler teşkil ediyor. Öğretim süresi 4 yıla çıkarılan liselerin gelecek yıl mezun vermeyecek olması dershane sahiplerini endişelendirdi. Artan rekabet karşısında büyük ölçüde fiyat kırarak pastadan daha fazla pay kapmak isteyen dershaneler arasında, bir öğrencinin minimum 3 bin YTL olan maliyetine karşın, fiyatlarını 800 YTL'ye kadar düşürenler var. Bu rekabete dayanamayan Türkiye'nin en eski özel dershanelerinden olan Murat Dershanesi'nin kurucusu Feridun Farımaz, kira başta olmak üzere artan maliyetleri karşılayamayınca tasfiyeye gitti. Farımaz, mevcut 200 civarındaki öğrencisini de Yavuzlar Dershanesi'ne devretti. Bir başka kapanan dershane ise Kapasite Dershanesi oldu. Bu dershanedeki öğrenciler de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün talimatıyla başka dershanelere dağıtıldı.

"SAYI 10'A KADAR İNER"

Sektördeki kötü gidişatın en büyük nedeninin dershane sayısının artması olduğunu söyleyen Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Başkanı Enver Yücel, şu yorumu yaptı: "Türkiye'deki dershane sayısı 3 yıl içinde bin küsurlardan 4 bine çıktı. Ama öğrenci sayısı aynı. Şimdi ise sektörde yüzde 25 öğrenci kaybı olacak. Sektörde 5 yıl içinde 10'dan fazla dershane kalmaz. Dünyada da bu böyle olmuş. Türkiye'de de aynı süreç yaşanacaktır."