kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC

Nagasaki Belediye Başkanı öldürüldü

AA
Yeni Haber
Japonya'da Nagasaki kentinin Belediye Başkanı Itço Ito (61), uğradığı silahlı saldırının ardından öldü.

Japon yayın kuruluşu NHK, yerel saatle 20:00'de (TSİ 14:00) silahlı saldırıya uğradıktan sonra kaldırıldığı hastanede acil ameliyata alındığı bildirilen belediye başkanı Ito'nun hayatını kaybettiğini duyurdu.

Nagasaki belediye başkanlığı için pazar günü yapılacak seçimlerde dördüncü kez aday olan Ito, seçim bürosunun önünde silahlı saldırıya uğramış ve sırtına iki kurşun isabet etmişti.

Polis, saldırıyla bağlantılı olarak ülkedeki en büyük organize suç örgütünün önde gelen üyelerinden Tetsuya Şiroo'nun cinayete teşebbüsten tutuklandığını açıklamıştı. Şiroo, belediye başkanını bir tabancayla vurduğunu itiraf etmiş, ancak saldırının nedeni konusunda bir açıklama yapılmamıştı.

Bugünkü saldırının daha çok adi bir eylem olduğunun tahmin edildiği kaydedilmişti. Yer altı örgütünün sık sık aşırı sağcılarla bağlantıları bulunduğuna dikkat çekilirken, saldırının siyasi yönünün olduğu yönünde bir belirti bulunmadığı bildiriliyor. Zanlı Şiroo'nun, 2003'te aracıyla belediyenin inşaat çalışmalarının bulunduğu yolda yaptığı trafik kazasının ardından kent yetkilileriyle tartışmaları olduğu, istediği tazminatı alamadığı belirtilmişti.

ABD'nin İkinci Dünya Savaşının sonunda 1945'de Hiroşima'nın ardından atom bombası attığı, anında on binlerce kişinin öldüğü Nagasaki kentinde 1990'da da dönemin belediye başkanı Hitoşi Motoşima silahlı saldırı sonucu ağır yaralanmıştı. Motoşima, İmparator Hirohito'nun savaşta sorumluluğu olduğu yönündeki açıklamalarının ardından sağcı bir örgüt üyesi tarafından vurulmuştu.

Belediye başkanları genelde aktif barış taraftarı olan Nagasaki'de geçen yıl atom bombasının atılmasının yıl dönümü olan 9 Ağustos'ta yapılan konuşmalarda Ito, nükleer programları nedeniyle İran ve Kuzey Kore'yi, sürdürdüğü nükleer denemelerle nükleer silahların yayılmasını durdurmadığı için de ABD'yi eleştirmişti.