kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC

Erdoğan adayını son gün açıklayacak

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı adaylarını son gün olan 25 Nisan saat 24'e kadar açıklamayacağı mesajını verdi.

Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili turların ardından, partisinin yetkili kurul organı olan MKYK toplantısında son değerlendirmeyi yapacağını söyleyen Erdoğan, son güne kadar beklemenin bir parti stratejisi ve taktiği olduğunu belirtti. Erdoğan, cumhurbaşkanlığı tartışmalarına da, "Bugüne kadar 10 cumhurbaşkanı nasıl seçildiyse 11'inci cumhurbaşkanı da aynı şekilde seçilecek ve bu Parlamento seçecek" dedi.






TBMM'de AKP Grup toplantısında konuşan Erdoğan, Cumhurbaşkanı adaylarını son güne kadar açıklamayacağı mesajını verdi. Erdoğan, 11'inci Cumhurbaşkanını da bu parlamentonun seçeceğini vurguladı. Erdoğan, "TBMM millet iradesinin, tecelligahı olarak, Cumhuriyetimizi kuran ve yaşatan asil iradenin kalbidir. Burada ki her karar Türkiye'nin çıkarlarına özlemlerine uygun olmak durumundadır" diyen Erdoğan, bugüne kadar ki, mesajlarının ve vurgularının özetinin Türkiye için olduğunu belirtti. Erdoğan, " Milletimizi, Cumhuriyet'imizi hep birlikte güçlendirdik. Ülkemizin ve halkımızın şerefini yücelttik. Milletimizle büyüdük. Aklı selimle, sabırlar Türkiye'nin iradesini temsil ettik. Bu büyük ülkenin hem aklı hem vicdanı olmaya çalıştık" dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, "Rejim tehlikede" sözlerine ekonomik değerleri örnek göstererek cevap verirken, "Cumhuriyet Mitingi" ile ilgili tepkisi ise sert oldu. Erdoğan, "Kimse tek karelik fotoğrafla, İki Türkiye var diyemez" dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de verecekleri kararın aynı doğrultuda olacağına dikkat çeken Erdoğan, " Türkiye Cumhuriyeti'nin 11'inci Cumhurbaşkanı seçeceğiz. Krizlerle değil, istikrarla büyümenin, kalkınmanın, refahın, huzurun, adaletin sürdürülebilir olması üzere Cumhurbaşkanını seçeceğiz" şeklinde konuştu.

GÖLGE ALTINDA KALACAKLAR

Türkiye'nin yakaladığı bu atmosferin, deyimlerle, niyet okumalarla gölgelenemeyeceğini vurgulayarak, "Ülkemiz bugüne kadar ki kazanımlarıyla, Atatürk'ün koyduğu muassır medeniyet hedefine en yakın noktada Kimse bunu gölgeleme gayreti içerisine girmesin. Bu gayret içinde kalanlar gölge altında kalırlar. Laik sosyal bir hukuk devleti olma noktasında ki düzenimizin güvence altında olduğunu 70 milyon insanımız biliyor. 70 milyon insanımız bunu hissediyor ve buna inanıyor" diye konuştu.

BU PARLAMENTO SEÇECEK

Kendisini Çankaya'da görmek istemeyenlere Erdoğan, "Ama bunu sen belirlemeyeceksin" diyerek cevap verdi. Erdoğan, "Bu Meclis Belirleyecek. Şahsımı Çankaya'da görmek istemeyebilirsin, ama sen belirlemeyeceksin parlamento belirleyecek.Bu Meclis, 10 kez nasıl belirlediyse 11'inci si de aynı şekilde belirlenecek. Bu rahatsızlığınız niye, niye hazmedemiyorsunuz. Çırpındıkça batıyorlar. Demokrasi hazmedenlerin,
laikli tüm inanç gruplarına aynı mesafededir. Kendi imtiyaz taleplerini siyasal sitemimizle elbette farklı düşünme, hatta tepkilerini dile getirme hakkına sahiptirler. Tek seslilikten yana değiliz olmayacağız. Çoğulcu demokrasi de buna izin vermez. Kulaklarımızı kapatmayacağız. Bize göre demokrasi evet diyenlerle hayır diyenlerin birlikte yürüttüğü bir siyasal sistemdir" diye konuştu.

TAKTİKLERİMİZ, STRATEJİMİZ VAR

Erdoğan, Cumhurbaşkanı adayı konusunda ısrarların yapılmasına karşılık olarak, "Her siyasi parti, bir strateji üzerine yürür. Bizim de kendimize uygun stratejilerimiz var. Siyasi taktiklerimiz var. İzin verin de onları kendimiz uygulayalım. Bu süreçte tuzak bozuldu" şeklinde söyledi.

REJİM

Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, "Rejim hiç bu kadar tehlike altına girmemiştir" sözlerine AKP iktidarının yaptığı ekonomik hamleler ve değerleri göstererek cevap verdi. Erdoğan şöyle konuştu, "Rejimin tehlikede olduğu bir ülkeye küresel sermaye gelip girer mi? Böyle bir ülkede ekonomik güç, böylesine güçlü bir performans koyar mı ? İstikrar olmasa güven olmasa rejim bu ülkeye gelir mi? Başınızı iki elinizin arasına alın, bu iş idolojilerle çözülmez. Bunun bedellerini bu ülke ağır ödedi. Bu oyunu yeniden tezgahlandıranlar iyi düşünsün."

MİTİNG

Erdoğan, Cumartesi Ankara'da yapılan "Cumhuriyet mitingi" ile ilgili toplanan kalabalığın abartıldığını şu sözlerle ifade etti; "Milyonlar falan toplanmış. Bizim parada attığımız sıfırlar gibi. Bunlar bir alanın yüz ölçümünden habersiz. Bizim ömrümüz bunlarla geçti. Siz birde Karadeniz yolunun açılışını fotoğraflasaydınız. Tamamen o bölgenin insanın sevgisini ve aşkını ortaya koyduğunu görürdünüz. Çok değişik sözler söylediler. Ama milletimiz bunları yutmaz. Bindirilmiş kıtalar farklıdır. Biz demokratik eylemlere saygılıyız."

İKİ TÜRKİYE YOK

Erdoğan, mitingin ardından, dış basına yansıyan "İki Türkiye" fotoğrafına tepki gösterdi. Erdoğan, Bu, "Türkiye'yi anlamamaktır" diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü; "Kesinlikle kınıyorum. İki Türkiye yok tek bir Türkiye vardır. Demokratik çeşitliliğe iki Türkiye cumhuriyeti çizmek kimsenin haddi değil. Cumhurbaşkanlığıyla birlikte yapılan tartışmayı mitingle dile getirmeyi olgunlukla karşılıyorum. Onlar da karşılarında kini hazmedecekler. Bu ülkede bu hukuk devletinde kimse kimseye misafir muamelesi yapamaz. Hepimiz bu ülkenin vatandaşları olarak hepimiz ev sahibiyiz. Buna inanmayanlar kendilerini çek etsinler. Bunlar milletle barışık değiller. Sıkıntı bundan geliyor. Bunlar iyi niyet okuyucular. Bizler farklı bir hedefi kendimize tayin ettik."

TEK SESLİLİK

Başbakan Erdoğan, parti olarak hiçbir zaman tek seslilikten yana olmadıklarını, bir tek fotoğraf karesiyle gazellerin okunması Türkiye'de yankı bulmayacağını da sözlerine ekledi. Erdoğan, "70 milyon insanla ülkemizin sahibiyiz. Bugün kim geçmişin polemiklerini sürdürmek istiyorsa birlik ve beraberliğimize gölge düşürüyorlar. AKP, kalkınmanın, gelişmenin, uzlaşmanın, demokratik bir partidir. Bizim farkımız budur" şeklinde ifade etti.

ERKEN SEÇİM

Erdoğan, erken seçim söylentilerine ise şöyle cevap verdi; "Üç yıldır erken seçim diyorlar bu boyacı küpü değil, biz devlet yönetiyoruz bakkal dükkanı değil. 16 ayda bir hükümet değiştiği için bu ülkede istikrar olmaz, güven olmaz. İlk defa 5 yılda bir hükümet var istikrarlı oda AKP. Acele etmeyin AKP daha çok yıpransın. O zaman şansınız olur. Ama biliyorlar ki kendilerinden bir şey olmaz. Bu ülke her geçen gün daha güçleniyor." (ANKA)