kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC

Sağda büyük birleşme heyecanı

Yeni Haber
Doğru Yol Partisi ve ANAVATAN Partisi birleşme yolunda son yılların en ciddi hamlesinin eşiğinde...
İLİŞKİLİ HABERLER
Bullet
Sağda büyük birleşme heyecanı
Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarının gölgesinde ilerleyen DYP-ANAVATAN birleşmesi, milletvekili genel seçimleri öncesinde hız kazandı.
Eski Başbakan Mesut Yılmaz ile 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in perde gerisinde desteği ile start alan uzun birleşme sürecinde, ilk aşamada DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ile Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu'nun iknasına çalışıldı.

Ağar, "Çatı ve birleşme adresi DYP" derken, Mumcu ve ANAVATAN, birleşmenin DYP ve ANAVATAN dışında üçüncü bir adreste gerçekleşmesi tezinde ısrar etti.

ANAVATAN cephesi çatının DYP olması durumunda bunun kamuoyunda "iltihak" olarak algılanacağı görüşünü dile getirdi.

ÇATI ENGELİNE YENİ FORMÜL

Ağar'ın da yeni bir çatı ve adres fikrine soğuk yaklaşması nedeniyle bir ara tıkanan gelişmelerde son olarak "Anavatan Partililerin DYP listelerinden aday gösterilmesi. DYP'nin de olağanüstü kongresini toplayarak adını Demokrat Parti olarak değiştirmesi" formülü gündeme geldi.

Kulislere yansıyan bilgilere göre, söz konusu formülde çatı parti için Demokrat Parti (DP) isminin yanı sıra Ağar'ın genel başkanlığının devamı öngörülürken, milletvekili listelerinin ise Mumcu-Ağar ve Yılmaz üçlüsü tarafından ortaklaşa yapılması ve hangi ilde kim güçlüyse sıralamanın buna göre yapılması öngörüldü. Bir diğer öneri de çatısı altında toplanacak partinin isminin Birleşik Demokrat Parti (BTP) olması yönünde.

DYP "ÖNCE KATILIN, SEÇİM SONRASI AD DEĞİŞSİN" DİYOR

ANAVATAN kurmaylarınca hazırlanan teklifin DYP'ye iletildiği belirtilirken, DYP cephesi ise "Seçim sonrasına dönük bir protokol imzalayalım. Seçimlere DYP ismi altında girelim. Çünkü yeni ismin kamuoyunda benimsenme süreci var. Seçim sonrasına dönük bir protokol imzalayalım. Sonra kongrede DYP'nin adı değiştirilsin" görüşünde ısrarlı.

MUMCU AĞAR GÖRÜŞMESİ ELİ KULAĞINDA

ANAVATAN'ın teklifine henüz DYP'den net bir yanıt gelmezken kulislerde Ağar ve Mumcu'nun nihai karar için yakın dönemde bir araya geleceği beklentisi ağırlık kazandı.

SEÇİMLERDE NE ALMIŞLARDI

Her iki partiyi de TBMM dışında bırakan 2002 seçiminde DYP 3 milyon 4949 oy alarak yüzde 9.54, Anavatan Partisi ise 1 milyon 610 bin 207 oy alarak 5.11 düzeyinde kalmıştı.

2004 mahalli genel seçimlerinde ise DYP il genel meclisi genelinde 3 milyon 216 bin 213 oy alarak yüzde 10, ANAVATAN ise 807 bin 761 oy alarak 2.50 oranına ulaşmıştı.

(ANKA)