kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru

Çarpıntımın nedenini anlamıyorlar!

Tam altı aydır çarpıntım oluyor fakat ne zaman tutacağı belli olmuyor. Kaç defa doktora gittim; EKG çektiler, hatta benim üstümde kalan bir alet takıp 24 saat boyunca kalbimin hızını takip ettiler ama bir şey bulamadılar. Ben artık düşüp kalacağım diye korkmaya başladım. Kendi kendime yapabileceğim bir şeyler var mı?

Benzer sorunları yaşayan hastalar seyrek değil sayın okurum. Çarpıntılarının yapısı tespit edilsin diye defalarca sağlık kurumlarına başvuran ama tüm tetkiklere rağmen atakları yakalanamayan hastalar var. Çarpıntıdan yakınan hastaların öncelikle tiroit hormonlarına, kansızlığına bakılmasında fayda var. Çünkü bunlarda saptanacak bir patoloji, hem hastayı hem de hekimi teşhise yönelik birçok uğraştan kurtarır. Hatta daha baştan çay, kahve, kolalı içecekler ve sigara gibi uyarıcıların kesilmesi çarpıntıları durdurur. Daha sonra gerekiyorsa sizin de yaptırdığınız gibi kalp tetkiklerine girişilir. Bir hasta olarak sizin yapacağınız; hekiminize yardımcı olmak için kayıt tutmaktır. Çarpıntı hangi durumlarda başlıyor, kalp hızı ne oluyor ve özellikleri nedir belirlemek; sebebi ortaya çıkarmakta yardımcı olabilir.

* Şah damarını bulmak için parmaklarınızla gırtlağınızın yan tarafından çene kemiğinin altına doğru hafifçe bastırın. Gırtlağınızın her iki tarafında karotis nabızlarını hissedebilirsiniz. Bir başka nabız noktası ise el bileği iç tarafının baş parmak hizasıdır. Buradan da radyal nabzı bulabilirsiniz.

* Otuz saniye boyunca nabzı sayıp iki ile çarpın. Böylece dakikadaki kalp hızını bulmuş olursunuz. Vuruşların düzenli olup olmadığını belirleyin. Bu bilgiler, tetkiklerle yakalanamayan çarpıntıların vasfını anlamakta doktorunuza yardımcı olacaktır.