kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
'Karşılığını vermeden al dönemi bitti, Başbakanınız bunu anladı'
YAVUZ BAYDAR
YAVUZ BAYDAR
Dünyada 'al ve karşılığını verme' anlayışının artık sora erdiğini kaydeden Cisco CEO'su Chambers, "Ortadoğu'ya paylaşma anlayışıyla baktık Hindistan liderleri bizi anladı. Başbakan Erdoğan da bunu açıkça görüyor" dedi..
John Chambers, Türkiye'den gazeteci olduğumu öğrenince elimi bırakmadan gülümsüyor ve "Başbakanınızla daha dün görüştüm, çok ileri görüşlü biri, bölgenizde böyle lider bulmak çok zor" diyor. Sık sık görüştüklerini de ekliyor. Hem Bush hem de Clinton'la senli benli kalmasını başaracak kadar mahir olan bir yönetici için normal, ama Chambers'ın şirketi Cisco'nun Türkiye'ye bakışını da bir anlamda özetleyen bir cümle bu. Kore, Çin, Kanada, ABD, İngiltere ve Türkiye'den beş gazeteciyle buluşmayı zar zor kabul eden Chambers, "CEO" denince dünyada akla ilk gelen üç beş isimden biri. 1995'te CEO görevini, 1996'da buna ek olarak yönetim kurulu başkanlığını üstlendiği bilişim devi Cisco'yu yılda 1.2 milyar dolar gelirden bugün 30 milyar dolar seviyesine getiren ekibin kaptanı.

E-DÖNÜŞÜM GEREKLİ
Kısa süresi içinde her birimize birer soru imkânı var. Chambers'a şunu soruyorum: "Türkiye'nin bulunduğu yer, yakın durduğu Ortadoğu çok hassas bir zeminde. Bu bölgeye, ülkemize dair nasıl bir vizyonunuz var bugün?" "Sosyal sorumluluk, iş için iyi bir şey. Davos'ta bu görüşüme çok karşı çıkan oldu. Ben diyorum ki, tabii ki hissedarlarınıza karlılık sağlamalısınız ama bilmelisiniz ki başarıyı ve yeniliği isteyen ülkelere katkıda bulunursanız, paylaşırsanız bunun sizin başarınıza katkısı muhteşem oluyor. Bence "al ve karşılığını verme" anlayışı dönemi bitmiştir. Biz Ortadoğu'ya son yıllarda hep paylaşma ve verme anlayışı ile baktık. Sağlık ve eğitime öncelik verdik. Liderlere gelince, bakın artık dünya düz. Hindistan liderleri bunu anladı. Başbakanınız Erdoğan da açıklıkla bunu görüyor bence: İstanbul'un, büyükşehirlerin geleceğine bakıyor; Türkiye'nin e-dönüşümünde nelerin gerektiğini biliyor. En önemlisi, onun da bildiği şudur: Lübnan ve Türkiye gibi ülkelerde sağlam bir orta sınıf oluşmalı, bu insanlar ekonomik açıdan istikrarlı bir geleceğin yaratıcısı olmalı. Bunu sağladığınız ölçüde terörizm ortadan kalkacak, yoksulluk ve işsizlik kalkacak. Bu yüzden yenilikçi liderlerle çalışıyoruz. Ama tepedeki liderin gelişimin yönünün nerede olduğunu anlaması şart. Eğitim ve sağlık gibi alanlarda vizyonu ve kararlılığı olması Anlamayanlarla çalışamıyoruz. Türkiye ile işte bu yüzden çok iyi anlaşıyoruz."