kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Terörü önleme yolu çevreci başkan(mış)
Amerikan New York Times gazetesinin en etkili yazarlarından Thomas Friedman'a göre "Çevreci başkan, çevreci enerjiler geliştirecek; Ortadoğu'dan petrol alınmayacak; böylece petrol fiyatı düşecek ve teröre para akmayacak'..
ABD'nin 2003'te işgal ettiği Irak'ta yaklaşık 600 bin sivil öldü. Irak lideri Saddam ve yakın adamları asılarak idam edildi. Çekinerek ifade edilse de ülkede "etnik savaş" başladı. Fakat ne Irak'a barış geldi, ne uluslararası terör engellendi, ne de Ortadoğu'da istikrar sağlandı... Amerikan New York Times gazetesinin en önemli köşe yazarlarından Thomas Friedman tüm sorunları çözecek anahtarı buldu: Çevreci başkan!.. Friedman 19 sayfalık makalesinde Amerika'nın içinde bulunduğu durumdan çıkıp amaçlarına ulaşmak için çevreci bir başkana ihtiyacı olduğu yorumunu yaptı.

'PARAMIZ TERÖRE GİDİYOR'

Amerika'nın enerji bağımsızlığını kazanamamış bir ülke olduğuna dikkat çeken Friedman şu yorumu yaptı: "Biz petrole bağımlı bir ülkeyiz. Bu yüzden Suudi Arabistan'dan ve diğer Ortadoğu ülkelerinden petrol alıyoruz. Bizim verdiğimiz paralar teröre destek için kullanılıyor. Bir yandan Irak'a asker yığıyor, bir yandan orada askerleri hedef alan direnişçilere para aktaran ülkeleri zengin ediyoruz..." Bu durumu değiştirebilmek için "petrol fiyatlarını düşürmenin" tek yöntem olduğunu söyleyen Friedman, "Benim Irak'taki B planım petrol fiyatlarını düşürüp, ellerini kollarını bağlamak. Bunu sağlayabilmek için çevreci enerjilere yönelmemiz lazım" diye yazdı.

'PETROL GÜÇLENDİRİYOR'
Yazar, "Dikkat ettiniz mi? Petrol fiyatları ve küresel barış hep ters istikamete doğru gidiyor. 2000 yılı başında petrolün varil fiyatı 10 dolardan 30 dolara fırladı. Ne mi oldu? Rusya, İran, Suudi Arabistan, Azerbaycan ve Türkmenistan'a bakmanız yeter. Ülkelerini demir yumrukla yöneten liderler başa geçti. Muhalefeti susturdu, ideolojilerini yaymak için terör de dahil her yolu kullandılar" ifadesini kullandı ve ekledi: "Çevreci başkan gelsin, petrol bağımlılığımız bitsin. Petrol fiyatı düşsün. Terörü destekleyemesinler. Ortadoğu ve Irak'a barış gelsin..."
Haberin fotoğrafları