kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Seçim süreci dalgalandırabilir
Başbakan'ın Cumhurbaşkanı olması durumunda AK Parti'nin seçimdeki oy oranının olumlu mu yoksa olumsuz mu etkileneceği tartışılabilir. Ama ekonomi çevrelerinde ve piyasalarda daha çok kabul gören senaryo, Erdoğan'sız bir Ak Parti'nin seçimde bundan olumsuz etkileneceği. Düşük ihtimalle koalisyon senaryoları bile tarşılıyor. Hatta seçimden koalisyon çıksa bile, bunun büyük kanadının AK Parti olacağı ve bugünkü ekonomik politikaların süreceği temenni ediliyor.Piyasalar böyle bir senaryoya inanmak istiyor. En düşük ihtimal ise AK Parti'nin muhaletefe düşmesi.

- Dalgalanmanın zamanı - Siyasi beklentiler böyleyse Cumhurbaşkanı seçildikten sonra gündeme oturacak seçim sürecinde, anketlerden koalisyon ihtimalleri çıkmaya başlamasıyla satışların gündeme gelebileceği ama seçime birkaç hatfa kala da seçim sonrasının satın alınmasıyla dalgalanmalar yaşanabilir. Bu anlamda Başbakan'ın Cumhurbaşkanı olmasının yaratacağı siyasi sonuçlar ve seçimlerin getireceği ekonomik yükler belli bir dalgalanma yaratabilir. Ancak ana trendi değiştirmeyebilir.
Seçimden tek başına hükümet çıkmasa bile, piyasalar varlık fiyatlarını koalisyon hükümetine uyarladıktan sonra, dışarının yörüngesinde hareket edebilir. Çünkü ana trend değişikliği için, koalisyon yanında yabancıların da Türkiye'den vazgeçmesi gerekir.

- Dışarının belirleyiciliği - Yabancıların vazgeçebilmesi için de, sadece hükümet değişikliği yetmez. Daha başka kötüleşmelerin, örneğin AB kulvarından dönülmesi, ekonomik politikaların değiştirilmesi ya da Kuzey Irak'a askeri operasyonun başlaması gibi negatif dış politika ve ekonomik gelişmelerin zincirleme şekilde gerçekleşmesi gerekir. Türkiye ekonomisi ve piyasaları bu ölçüde dışarıya entegre veya bağımlı hale gelmiş. Bu nedenle böyle bir konbinasyonun gündeme gelmesinin etkisi büyük ama olasılığı da aynı oranda düşük.

- Sonuç - "Işığın çok olduğu yerde gölge koyu olur" Goethe