kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
METEHAN DEMİR
Sınır ötesi harekâtı sinir ötesi yapan haberlerdeki 10 yanlış
Kuzey Irak'taki PKK terör örgütü kamplarına yönelik bir sınır ötesi operasyon beklentisi sürekli mevcut. Gündemden düşmüyor. Haftada en az birkaç kez olmak üzere, "Az önce operasyon başlamış, şu kadar asker sınır geçmiş" tarzı duyumlar geliyor. Beklenti ve söylenti artınca, bölgeden gelen haberlerin tansiyonu da bir devinim içinde giderek yükseliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gücü buraya en etkili operasyonu yapmaya yeter. Operasyon olur, olmaz, işin bu tarafı şimdi konumuz değil. Ama artık bu haberlerin bazılarına bilgi kirliliği ve yanlış bilgilendirilme adına bir dur demek gerekiyor. Çünkü beklentileri karşılama amaçlı yazılan haberlerin de suyu çıktı. Bir operasyon olursa bu sessizce hazırlanır. Davul zurna ile göstere göstere yapılmaz. Yani, bir sabah uyandığımızda bakmışsınız çoktan harekat başlamış bile. O yüzden şimdi gelelim sık sık çıkan bu tür haberlerde gereksiz yere heyecan yaratan doğru bilinen yanlışlara:
1 - "Bölgede tüm izinler kaldırıldı." Son 10 yıldır zaten bölgede görev yapan personel doğru dürüst izin yapmıyor. Hafta sonu çoğu mesai yapıyor.
2 - "Yeni birlikler kaydırıldı. Asker sayısı 300 bine ulaştı." TSK'nın mevcudu rütbeliler dahil 550600 bin civarında. Bu durumda, TSK'nın üçte ikisine yakını bu bölgeye mi geldi? Bu mümkün değil. TSK bölgedeki mevcut gücü ile sınır ötesi harekatı zaten rahatlıkla yapabilir.
3 - "Büyük hareketlilik. Güneydoğu' daki birlikler atış talimi yaptı." Ege ve Karadeniz'deki birlikler nasıl talim yapıyorsa, buradakiler de rutin bunu yapar. Bir operasyon öncesi, "bir iki eğitim yapıp, oradan da yola çıkarız" gibi bir harekat mantığı yok.
4 - "Sınır kapısına doğru tanklar hareketlendi." Böyle sınır kapısına doğru gidilip, "Biz geliyoruz, yolu açın" türü bir harekat adımı olmaz. Ayrıca, sınır üzerinde "geçişler tutuldu" mantığı da doğru değil.
5 - "Türk birlikleri içeride." Yıllardır zaten böyle. Bin civarı askerimiz Irak makamlarının da bilgisi altında irtibat görevi yapıyor. Bamarni havaalanında da Türk zırhlılarını görmek mümkün.
6 - "Tanklar sınıra getirildi. Namlular Kuzey Irak'taki PKK kamplarına çevrildi." Bunu sizin takdirinize bırakıyorum. Böyle bir şey olabilir mi?
7 - "Sınırda mevziler kazıldı." TSK sınır ötesi harekat mı yapacak? Yoksa karşıdan gelen saldırıda kendi toprağımızı koruyacak? 1800'lü yılların savaşı mı da mevzi kazılıyor?
8 - "Sınırda savaş uçakları ve helikopterler alçaktan keşif uçuşu yaptı." Halen Hava Kuvvetleri'nin RF4 tipi uçaklarının bizzat gelip hedefin dibinden fotoğraf çekmesine gerek yok. İleri teknolojileri sayesinde bulundukları yerden 200 km ilerisine kadar detaylı görüş sağlanıyor. Bunu yaparken de kimsenin ruhu bile duymaz.
9 - "Operasyon sinyalleri artıyor. Bölgeye tren ve karayolu ile yeni birlikler, malzemeler sevk edildi." Tabii ki bunlar olacak. Zaman bazı birlikler gelip, yerlerine yenileri gönderiliyor.
10 - Her şeyden önemlisi, bu haberlerin mantığından yola çıkılıp böyle bağıra bağıra bir askeri hazırlık yapıldığı düşünülüyorsa, acaba akla, "PKK'lılar bunları görünce orada oturur ve bombalanmayı mı bekler" diye düşünmek de gerekiyor. Kendimize güldürmenin hiç alemi yok.