kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya'nın Hannover kentindeki Hannover Kongre Merkezi'nde Türk vatandaşlarına hitap etti
11. Cumhurbaşkanlığı için 11 belirgin işaret
ASLI AYDINTAŞBAŞ
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Başbakan, Almanya'ya giderken uçakta ilk kez Cumhurbaşkanlığı konusunda net sinyaller verdi. Gazetecilerde Çankaya'ya çıkacağı hissini güçlendirdi Adaylığına dair açık bir ifade kullanmadı. Ancak "Ana uçağı Çankaya'ya bağlanacak" sözü dahil verdiği tüm mesajlar aday olacağı yönündeydi ..
Başbakan Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusundaki büyük soru işaretinin cevaplanacağı kritik haftaya girerken, ilk kez Çankaya'ya çıkabileceği konusunda samimi sinyaller verdi. Almanya'ya giderken uçakta gazetecilerle sohbet eden Erdoğan, Çankaya'ya aday olacağına dair açık bir ifade kullanmadı. Ancak vücut dilinden, üslubuna kadar anlattıkları gazetecilerde Çankaya'ya çıkacağı hissini güçlendirdi. Bir gün önce Ankara'da adaylığına karşı yapılan mitingden etkilenmemiş gözüken Başbakan, rahat, toleranslı ve uzlaşmacı bir üslup kullandı. Başbakan'la son derece neşeli bir ortamda 40 dakika sohbet eden gazeteciler ayrılırken, bir gazeteci "11. cumhurbaşkanımız hayırlı olsun" esprisi yaptı. Uçaktaki gazetecilerde Erdoğan'ın aday olacağına dair güçlü bir kanı oluşturmasına neden olan 11 işaret:

1- "ARKAMDAN 'LİDER ÖLDÜ' DESİNLER": Cumhurbaşkanı'nın nasıl olması gerektiğini tarif ederken Demirel'in "Arkama bakmam" sözü hatırlatıldığında "Olması gerekeni söyledi. Ben daha agresifini söylüyorum: Lider öldü desinler. Yerine gelenin partiyi sahiplenip yerine götürmesi doğru olur" dedi.

2- "SİYASİ KİMLİĞİ BIRAKIRIM" DEDİ: Cumhurbaşkanı'nın nasıl olması gerektiğini uzun uzadıya tarif ederken kendini ve partisini bu göreve hazırlar gibiydi: "Başbakan olarak kaldığında bir siyasi kimliğiniz var. Çankaya'ya gittiğin zaman siyasi kimliğiniz geride kalmıştır. Artık devletin başı durumundasınız. Siyasi kimliğinizi hafıza kayıtlarında saklarsınız."

3- ANA UÇAĞI ÇANKAYA'YA: "Bu uçakla son geziniz" diye hatırlatıldığında "Hayır cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık uçakları için havuz sistemi düşünüyoruz" dedi. "Ya yeni cumhurbaşkanı istemezse" dediğimizde gülerek "İster, arkadaşlarla konuştuk" dedi. Yeni Cumhurbaşkanı herhalde daha çok seyahat eder" esprimize "Elbette. Kuşkunuz olmasın" cevabını verdi.

4- GÜL'LE KARDEŞ KALACAĞIZ: (Köşk'e çıkarsa, Gül'ün Başbakanlığı için) Öyle bir anlaşma yok. Abdullah Bey'le kardeşlik bağımız devam etmektedir. Bundan sonra da en ufak bir şey olmaz.

5- MİTİNGE ILIMLI BAKIŞ: DEMOKRASİ: Tandoğan'daki mitingle ilgili son derece yumuşak bir tepki vererek "önemli olan şiddete yönelik bir şey olmaması. Demokratik haktır. Memnunum" dedi.

6- AİLEMİN FİKRİNİ ALDIM: Adaylığı konusunu ailesiyle görüştüğünü, Emine Hanım'ın da tercihini bildirdiğini söyledi.

7- TURGUT ÖZAL'I ÇALIŞIYOR: Verdiği referanslardan, Turgut Özal'ın Çankaya'ya çıkış sürecini çok iyi çalıştığını belli etti.

8- MUHALEFETTEN DESTEK ARAYACAK: Başbakan yarın Cumhurbaşkanlığı konusunda DYP lideri Mehmet Ağar'ı ziyaret edeceğini açıkladı. Anavatan lideri Erkan Mumcu ve diğer siyasi partilerle görüşebileceği yolunda da sinyal verdi.

9- TEMMUZ İÇİN ADRES VERMEDİ: Temmuz ayı için gönderilecek bir davetiyenin hangi adrese gitmesi yolundaki bir espriye "Kişiye özel yolla" esprisiyle cevap verdi.

10- "KONSENSÜS VAR MI"YA ONAY: Gazetecilerin sivil toplum örgütleri, teşkilat ve milletvekilleri arasında yaptığı istişarelerde çoğunlukla Çankaya'ya çıkması yolunda konsensüs olduğuna dair sözlerini reddetmedi, hafifçe başını salladı.

11- CUMHURBAŞKANI'NA SORAR GİBİSİN: "Bugün Serdar Turgut bir yorumda bulunmuş. 1. Cumhuriyet kendini bitirdi, sistemin açılabilmesi için 2. Cumhuriyet dönemine geçilmesi gerekiyor. Bu da Erdoğan'ın Çankaya'ya çıkması ile olabilir, diyor. Ne diyorsunuz" sorusuna şu yanıtı verdi: "Cumhurbaşkanına sorar gibi soruyorsun."