kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Arınç'tan Sezer'e sert cevap
AA
Yeni Haber
TBMM Başkanı Bülent Arınç, sivil, dindar ve demokrat cumhurbaşkanı taraftarları ile onun tam tersi tanımlar tartışmasının 50 yıldır sürdüğünü ve bugün de tartışmanın bu olduğunu belirterek, ''Rejimimiz tehlikede değildir ama statükocuların gücünün tehlikede olduğu kesindir'' dedi.

Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği'nin, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın vefatının 14. yıl dönümü dolayısıyla verdiği ''Turgut Özal Ödülleri'' kapsamında ''Turgut Özal Demokrasi Ödülü'' TBMM'nin manevi şahsiyetine verildi. Ödülü, TBMM Başkanı Bülent Arınç aldı.

Arınç, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Konferans Salonunda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, cumhurbaşkanlığı seçimine değindi.

Turgut Özal'ın cenaze töreninde taşınan bir pankartın üzerinde ''sivil, dindar, demokrat cumhurbaşkanı'' yazdığını hatırlatan Arınç, şöyle konuştu:

''Sivil, dindar ve demokrat cumhurbaşkanı taraftarları ile onun tam tersi tanımların tartışması son 50 yıldır hiç bitmedi. Bugün de tartışmanın adı budur. Meclisimizin sivil, dindar ve demokrat bir cumhurbaşkanı seçecek olmasına yine itiraz ediliyor. Menderes'in başbakanlığına, Özal'ın başbakanlık ve cumhurbaşkanlığına yapılan itirazların altında hep bu kimlik tanımı vardır. Bu tanım kim ne derse desin Türk milletinin kendi öz cumhurbaşkanı tanımıdır.''

Arınç, ''aynı kafadaki insanların, aynı türdeki iftiralarının devam ettiğini'' belirterek, Meclis üyelerinin gericilikle suçlandığını söyledi. Arınç, ''Reformları gerçekleştiren ekip, Türkiye'yi adeta şaha kaldırırken, birileri 'Rejim hiç bu kadar tehlikede olmamıştır' diyor. Bu ne kadar acı ve insaftan yoksun bir iddiadır'' şeklinde konuştu.

TBMM'nin köhnemiş sistemleri değiştirdiğini ifade eden Arınç, Meclisin Özal'ın miras bıraktığı değişim ve zihniyet devrimini yapmaya kararlı olduğunu dile getirdi. ''Türkiye'nin içine kapanmasına bu Meclis itiraz etmektedir'' diyen Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu Meclis, milletin sesinden başka kimsenin sesini dinlememeye yeminlidir. İradesini kimseyle paylaşmaz ve kimsenin telkinini kabul etmez. Eğer bunlar yüzünden rejim tehlikedeyse başkalarının rejim tarifinde bir sorun var demektir. Ancak gerçek şudur; Rejimimiz tehlikede değildir. Ama statükocuların gücünün tehlikede olduğu kesindir.''

TBMM'nin millet iradesini güçlendirmeye devam edeceğini kaydeden Bülent Arınç, hiçbir gücün milletin istediği değişimin önünde duramayacağını dile getirdi.

''Türkiye Büyük Millet Meclisi görevini yapacaktır. Bu görevi hiç kimse engelleyemeyecektir. Türk Milleti özlediği cumhurbaşkanına çok az zaman sonra kavuşacaktır'' diyen Arınç, kullandığı ''sivil, demokrat, dindar'' ifadelerine de açıklık getirdi.

''SİVİLLİK ZİHNİYETTE OLUR''

Sivil olmanın sadece sivil kıyafet giymek anlamına gelmediğini vurgulayan Arınç, zihniyette de sivilliği yaşamakla, sivil olmanın mümkün olduğunu dile getirdi. Arınç, ''Ankara'da öyle sivil toplum örgütlerinin başkanlarını bilirim ki, birbirlerini gördüklerinde topuk selamıyla selamlaşırlar. O anlamda sivillikten bahsetmiyorum, ben sivil düşünce sahibi insanları kastediyorum'' diye konuştu.

Bülent Arınç demokrat olma özelliğini de ''çoğulculuk ve katılımcılık, farklılıklara tahammül etmek ve saygı göstermek. Onları resmen inkar etmek değil'' sözleriyle tanımladı.

''Dindar olmanın'' ''dinci olmak, İslamcı olmak'' anlamına gelmediğini ifade eden Arınç, şunları kaydetti:

''Biz -cılardan, -culardan uzağız. Biz, inanan insana saygı duyuyoruz, yaptığımız iş budur. Bir insan inanmıyor olsa bile, Anayasamızdaki hüküm, bizim de kabul ettiğimiz bir hükümdür. Herkes inancını ifade edebilir, bu inançsızlık bile olsa. Bu toplumda herkesin saygı görmeye hakkı var. Ama gönlünden ibadeti geçiren insanlara ve yeri geldiğinde bunu yapan insanlara saygı göstermemiz gerekir.''