kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Nisan 2007, Pazar
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
İzmir çocuklarını uğurladı
Yeni Haber
İzmir Konak Meydanı tarihi olaylardan birine daha sahne oldu. Aksaray'da meydana gelen kazada ölen 33 kişiden 29'unun cenazeleri Konak Meydanı'nda kılınan cenaze namazlarının ardından tekbirlerle son yolculuğuna uğurlandı.

Sabah saatlerinde ailelere teslim edilen cenazelerden 18'i için Konak Meydanında önce resmi, ardından dini merasim yapıldı. Meydana toplanan binlerce insan Konak Meydanındaki cenaze töreninde gözyaşı döktü.

Cenazeler saat 12.00 gibi Konak Camii önüne geldiğinde, izdiham yaşanmaması için sadece cenazelerin birinci derece yakınlarının tören alanına girmesine izin verildi.

13 Nisan akşamında 2 günlük Kapadokya gezisi için çocuklarını uğurlayan aileler, bu kez çocuklarının son yolculukları için hazır bulundu Konak'ta. Çocuklarının tabutlarına sarılarak uzun süre ayrılmak istemeyen aileler, akrabalarının yardımıyla teskin edildi. İzmir'e getirilip kimlik tespiti yapıldıktan sonra ölen öğrenci sayısının söylendiği gibi olmadığı ortaya çıktı.

SORUŞTURMA BAŞLIYOR

İzmir'deki 29 cenazeden 7'sinin öğrenci, 19'unun veli, 1'inin öğretmen ve 2'sinin çocuk olduğu tespit edildi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın görevlendirdiği iki müfettiş yarından itibaren olayla ilgili soruşturmaya başlayacak.

İzmir'in eski Belediye Başkanı Ahmet Priştina'nın cenaze töreninden sonra ilk kez böyle bir kalabalığı ağırlayan Konak Meydanı'nda düzenlenen törene Devlet Bakanları Mehmet Ali Şahin ve Mehmet Aydın da katıldı.

Törende konuşan Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, sözlerine Cahit Sıtkı Tarancı'nın ölümü anlatan şiiri ile başladı. Şahin, "Milletçe acımız çok büyük. Kazada ölenler için hepimiz yas tutuyoruz. Devlet, hükümet ve burada bulunan herkes adına, ölen şehitlerimize rahmet diliyorum.

Mekanları cennet olsun. Sözlerin sükut olduğu bir anı yaşıyoruz. Bu anı yaşamak gerçekten çok zor. Bayrak ve vatan için şehit olanların ruhları şad olsun." şeklinde konuştu.

"Ateş düştüğü yeri, yüreğimizi yakıyor. Kazada ölenlerin hepsi ebediyen yüreğimizde yaşayacaklar." diyen İzmir Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan ise duygularını ifade etmekte zorlandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in çelenk gönderdiği cenazede, konuşmaların ardından cenaze namazına geçildi. Erkekler, bayanlar ve çocuklar için ayrı ayrı niyet edilerek üç ayrı şekilde cenaze namazı kılındı. Sonra polislerin omuzladığı tabutlar arabalara taşındı. Namazda yoğunluk olduğundan kadınlar ve erkekler yan yana durararak cenaze namazı kıldı. Cenaze töreni sonrasında tabutlar taşınırken 3 yaşındaki Beren Açan'ın tabutunu görenler, "Daha üç yaşındaymış" diyerek gözyaşlarını ikiye katladı. Cenazelerden çoğu, Konak Meydanından alındıktan sonra Buca Kaynaklar Mezarlığına toprağa verildi. Diğerleri, Bayındır, Foça, Kemalpaşa, Edremit gibi yerlere gönderildi.

KAZADA OLENLERİN KİMLİKLERİ

İzmir'e getirilen 29 cenazeden 7'si öğrenci, 1'i öğretmen, 19'u veli, 2 tanesi de çocuk çıktı.

İzmir'e getirildikten sonra değişik yerlerde toprağa verilen cesetlerin kimlikler şöyle:

Öğrenciler (7 kişi): İbrahim Alaş (7), Gülbin Koca (16), Onur Çukurbaşı (14), Fatma Çalmanda (8), Büşra Güven (8), Naz Tömek (16) , Özlem İncesu (16).

Veliler (19 kişi) : Sabriye Çoban (23), İsmet Alaş (43), Özden Koca (47), Mehmet Ali Küçükkurum (62), İbadettin Açan (33), Songül Açan (29), Fatma Çukurbaşı (29), Mine Okbay (47), Sevim Akımız (45), Elif çalmanda (36), Nuran Kılıçoğlu (46), Deniz Evsen (31), Halil Adıgüzel (Simav), İbrahim Yalçınkaya (77-Foça), Gülşen Dayan (61-Edremit), Beyhan Saruhan (38-Bayındır), Azize Sevinç (34), Serpil Öznür (60), Ergül Aygün (64).

Çocuklar (2 kişi) : Çağan Kağan Adıgüzel (5), Beren Açan (3).
Öğretmen (1 kişi): Yeşim Aygün(41-Öğretmen).