kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Akın: Zorlu'nun yapacağı otel değil onun dükkânı olur
SEÇKİN ÜREY
Akfen Holding Başkanı Akın, Zorlu'nun Zincirlikuyu'da yapacağı otel için "Zorlu'nun oteli de bizim eski oteller gibi ticari değil aile oteli olur" dedi..
Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, İstanbul'da yüksek fiyatlara satılan arazilere otel yapmanın ticari olarak kazanç sağlamayacağını söyledi. Akın, Fransız Accor Grubu ile yaptıkları ortak otel yatırım programı çerçevesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne şehrinde açılışı yapılan Mercure Otel'de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Accor ile İstanbul'da yapacakları otel yatırımı sayısına herhangi bir sınırlama koymadıklarını belirten Akın, buna karşın yükselen arazi fiyatlarının İstanbul'da otel projelerini fizibil olmaktan çıkardığını kaydetti. Gazetecilerin Zorlu Grubu'nun Zincirlikuyu'da Akfen'in Levent Loft Projesi'nin yakınında aldığı araziye otel yapmak istediği açıklamasını hatırlatması üzerine Akın, şunları söyledi: "Zorlu oraya otel yaparsa ben çok mutlu olurum. Ama ticari bir otel olmaz. Aile oteli olur. Zorlu'nun dükkânı olur. Tıpkı bizim Uludağ'daki ve Kuşadası'ndaki eski otellerimiz gibi. 80 milyon dolar arsaya verip, 80 de otel yatırımı yaptıktan sonra oradan para kazanmayı beklemek imkânsız. Ben bu yüzden oraya otel yapmayı ticari görmüyorum. İstanbul'da oda fiyatları 500-600 dolarlara çıkmadan bu projeler fizibil hale gelmez."

TEMELİ HAZIR OLSUN

Akın, TMSF'nin satışa çıkardığı eski Carlton Oteli arazisine talipli çıkmamasını da değerlendirdi. İşadamlarının en büyük sıkıntısının belediyelerle uğraşmak olduğunu söyleyen Akın, "Kuralları kaideleri olmayan bir iş var ortada. Bence devlet kendi gücünü kullanarak Karayollarındaki arazisinde yaptığı gibi araziyi temel atılabilir hale getirdikten sonra satışa çıkarmalı" dedi. Arazilerin üzerine ne yapılacağı belli olduktan sonra satışa çıkarılması gerektiğini ifade eden Akın, "O zaman rağbet daha çok olacak. Şimdi ne olacağı belli olmayan araziye kimse milyar dolarlar yatırmaz" diye konuştu.

ONLAR BENİM KİRACIM
Akfen olarak Accor ile birlikte Türkiye genelinde 60 otel yapacaklarını ve Rusya'da Moskova dışında yedi şehirde otel yapma kararı aldıklarını anlatan Akın, "Trabzon, Urfa, Kayseri, Malatya, Urfa ve Diyarbakır'ı ilk etapta açmak istiyoruz. 7-8 yılda 1 milyar dolarlık yatırım planlıyoruz" dedi. Accor ile aralarındaki işbirliğini kiracı ilişkisine benzeten Akın, "Ben yatırımları yapıyorum. Onlar kiracım oluyor. Kontratlar 25 yıllık düzenleniyor. Ya kira alıyoruz ya da belirlenen bir formüle göre cirodan alınacak pay, kiradan yüksekse onu alıyoruz" diye konuştu.
Haberin fotoğrafları