kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Türk TIR'larına taşıma engeli
Yeni Haber
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Avrupa Birliği'nin Gümrük Birliği Anlaşması ve uluslararası hukuku çiğneyerek, Türk plakalı TIR'lara vize kısıtlaması ve kota uyguladığını ileri sürdü.

Aygün yaptığı yazılı açıklamada, Türk TIR'larına yönelik engellemelerin karayolu ile eşya taşımacılığına ve ihracata büyük darbe indirdiğini, uygulamanın malların transit geçişine serbestlik getiren Gümrük Birliği'ne de aykırı olduğunu ifade etti.

Hukukun ve özgürlüklerin savunucusu olduğunu iddia eden AB'nin, bu şekilde hukuku ayaklar altına aldığını ve ticaret özgürlüğünü kısıtladığını kaydeden Aygün, Türk plakalı TIR'lara konulan kota ile serbest dolaşımın da engellendiğini vurguladı.

AB'nin kendi taşımacılık sistemini korumak amacıyla üçüncü ülke TIR'larına yönelik belli miktarda geçiş hakkı tanıdığını belirten ATO Başkanı, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

''AB, Türk TIR'larına uygulanan kotaya çirkin bir kılıf uydurdu. Uluslararası karayolu eşya taşımacılığının malların serbest dolaşımı kapsamında değil hizmetlerin serbest dolaşımı kapsamında olduğunu savunuyor. Hizmetlerin serbest dolaşımının da tam üyelikten sonra söz konusu olacağını söylüyor.Ancak, konu Rumlar olunca, limanlarımızı ve havaalanlarımızı açmamız için baskı yapıyor ve bu talebini malların serbest dolaşımı ilkesine dayandırıyor. Bunun adı çifte standarttır.''

TÜRK TIR'LARININ İŞİNİ MOLDOVALILAR KAPTI

Aygün, Avrupa Toplulukları Adalet Divanı'nın, AB içinde benzer sorunlar yaşayan ülkelerin açtığı davalarda ''Tarife dışı engeller getirilemeyeceğine'' dair karar verdiğine de işaret ederek, AB'nin bu kararları da hiçe saydığını kaydetti.

Uygulamanın ardından Türk TIR'larının işini, Moldova TIR'larının kaptığını da vurgulayan Aygün, Moldova TIR'larının Türkiye'ye boş girip, dolu çıktığını ifade etti. Türkiye'nin bu aşamada Gümrük Birliği anlaşmasını gözden geçirmesini isteyen Aygün, Devlet Bakanı Ali Babacan'a da ''Türk nakliyecilere haksız muamele yapılıyor. Bu konuyu acil gündem maddesi olarak Ortaklık Konseyi'ne taşıyın'' çağrısında bulundu.