kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Rekor fiyatın sırrı 'Euro'da saklı
HACER GEMİCİ
Antalya Havalimanı'na verilen 3.2 milyar dolarlık teklifin sırrı, ihale sonrasında yurtdışına giden yolculardan alınan 15 doların 15 Euro olarak değişecek olması. Yüzde 80'i dış hatlar yolcusundan oluşan Antalya'yı alan Çeçen'in cebi dolacak..
İstanbul Atatürk Havalimanı'nın 3 milyar dolar gibi bir rakamla 15.5 yıllığına TAV'a kiralanmasının üzerinden iki yıl geçmeden Antalya Havalimanı'nın ihalesinde ortaya çıkan 3.2 milyar doların sırrı, dış hat yolcusundan alınan vergide. Çünkü daha önce yine TAV tarafından kiralanan İzmir Esenboğa ve Ankara Adnan Menderes Havalimanı'nda olduğu gibi Devlet Hava Meydanları İşletmesi ile ihaleyi alan Alman Fraport-IC Holding arasında yapılacak imtiyaz sözleşmesine göre halen her giden yolcudan alınan 15 dolarlık ayakbastı parası 15 Euro'ya çıkacak. Tekliflerini şartnamedeki bu maddeye göre veren şirketlerin tüm hesapları da zaten buna göre. Bu artış ile birlikte Antalya'ya giden her yolcudan artık 20.55 YTL değil, 27.75 YTL alınmaya başlanacak. Bu da yolcu başına yüzde 30'luk bir artış demek.

DIŞ HAT YOLCUSU BESLİYOR
İşte uçuş yoğunluğu dış hat üzerine kurulu olan Antalya'yı cazip kılan ve ihaledeki fiyatın 3.2 milyar dolara çıkmasındaki en önemli etken bu. Bunun üzerine iç hatlarda her yolcudan alınan 5 YTL'lik vergi, free shop, yeme-içme, otopark gibi hizmetlerin bedeli de eklendiğinde Antalya Havalimanı 'ballı börek' oluyor. İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yurtdışına giden yolcudan alınan bu rakam halen 15 dolar düzeyinde. Her ne kadar İstanbul'daki yolcu hareketi 21 milyon kişi olsa da dış hat yolcu sayısı sadece 12.1 milyon. Rakamların doğru okunması gerektiğini söyleyen TAV Genel Müdürü Kemal Ünlü, "İstanbul'da ciddi anlamda transit yolcu var. Bunlar 15 dolara tabi değil. Bu nedenle İstanbul'da geçen yıl 15 dolara tabi yolcu sayısı 5 milyon düzeyinde iken, kötü bir dönem geçirdiği halde Antalya'da bu rakam 6 milyondu. Bu anlamda Antalya daha fazla gelir vaat ediyor" dedi.

YÜZDE 7.5 BÜYÜR HESABI
Gerçekten de 2006 yılında Antalya'da dış hat geliş-gediş sayısı 12.2 milyon ile 2005 yılındaki 14.2 milyonluk trafiğin yüzde 8 gerisinde. Kuş gribi, karikatür krizi, papaz cinayeti gibi bir çok olay nedeniyle Türk turizminde yaşanan gerileme nedeniyle 2006'da Antalya'ya gelen turist sayısındaki düşüşün tersine bu yıla daha umutlu bakılıyor. Şirketler Antalya'ya teklif verirken bir projeksiyon da yapıyorlar. Edinilen bilgiye göre IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen'in projeksiyonu yüzde 7-7.5'luk büyüme üzerine kurulmuş durumda. Şirket her yıl Antalya Havalimanı'nda yolcu sayısının bu oranda büyüyeceği öngörüsü ile söz konusu teklifi vermiş.
Haberin fotoğrafları