kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Nisan 2007, Cumartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Meksika'dan akrabalar gelmiş
DENİZ ERBİL
Meksikalı bir anne ve Türk babanın çocukları olan iki gencin işlettiği Ranchero, yemekleriyle gerçek Meksika mutfağını aratmıyor. Ama acıdan biraz ödün vererek Türk damak tadına da uyuyor..
Kuzey Amerika'da Meksika'nın bulunduğu kesim kakao, vanilya, yerfıstığı, domates ve mısır gibi birçok bitki türünün çıktığı yer olarak ayrı bir önem taşır. Nitekim yöre insanları mısıra o kadar önem vermişler ki, bölgenin eski sakinleri Aztekler mısır bitkisi için ayrı bir tanrıya tapınmışlar. Hayvanlardan ise hindi, Meksika'nın dünyaya armağanı olan yerli hayvan türü.

YER BULMAK ZOR
Nasıl tek bir Türk mutfağından söz edilemezse, Meksika'nın da çeşitli bölgelerine özgü birbirinden çok farklı yemekleri var. Meksikalılar için günün en önemli öğünü, öğlen. Akşam yemekleri ise daha hafif; birkaç meyve, bir 'taco' (yani mısır ya da buğday unundan yapılmış dürüm) gibi ufak tefek şeylerle geçiştiriliyor. Nasıl bizim dürümümüz tek bir tür değilse, tacolar da içindeki malzemeye göre değişiyor. Peynirli dürüme ise taco değil, 'quesadilla' deniyor. Geçenlerde bir arkadaşımın önerisiyle Suadiye'de iki yıldır hizmet veren Ranchero adlı Meksika lokantasına gitmeye niyetlendim. Bir gün öncesinden rezervasyon yaptırmak üzere telefon ettiğimde zorlukla yer bulabildim.

GERÇEK MEKSİKA LEZZETİ
Kapıdan içeri girer girmez, buranın sıcak ve samimi bir restoran olduğunu fark ediyor insan. Nitekim baştan masaya getirilen değişik soslar eşliğinde ev yapımı mısır cipsleri 'nacho'lar, yemeğin üzerine ikram edilen Blue Curacao ile yapılmış hafif ve lezzetli kokteyller de sıcak atmosferi oluşturan küçük ayrıntılardan birkaçı. Aslında küçük bir restoran burası. Ancak kaldırıma taşan camekânlı bölüm ile masa sayısı iki katına çıkarılmış. Lokantayı ikinci kuşak gençler işletiyor. Meksikalı bir anne ile Türk bir babanın çocukları bunlar. Mönüyü bu mutfağı iyi bilen annenin akrabaları olan, iki Meksikalı hazırlamış. Tortilla ekmeklerini diğer Meksika restoranları gibi hazır almayıp, özel tortilla makinesi ile pişirdikleri için baştan bir artı puanı hak ediyorlar. Meksika mutfağını sıradan Türk damak zevkine göre biraz değiştirmişler. Aslında çok acılı olan bu mutfağın bir iki yemeği dışında acı biber miktarını azaltmışlar. Mönüdeki giriş notundan restoranın adı olan 'Ranchero'nun Meksika yerlisi anlamına geldiğini öğreniyoruz. Mönü, aperitifler, Meksika spesiyalleri, vejetaryen yemekleri, Ranchero spesiyalleri, çocuk mönüsü, tatlılar ve içecekler diye başlıklara ayrılmış. Başta Meksika fasulyesi olmak üzere, kıyma ya da tavuk, sebze, peynir gibi malzemelerle servis edilen spesiyaliteler ağırlıkta. Vejetaryen seçeneklerinin çoğu tortilla üzerinde sebze, peynir ve soslardan oluşuyor. Ranchero spesiyalleri bölümünde iki kişilik birkaç et yemeği var. Bunlar özel volkanik taş üzerinde et ve tavuk dilimleri, çok çeşitli sebze ve soslarla hazırlanmış, özel ocağında eritilmiş cheddar, çok acı jalapeno biberi, et ve tavuk şiş, özel Ranchero sosu ve guacomole ile servis edilen bir de Meksika fondüsü var. Deneyimli arkadaşım sadece bir taco burger ısmarladı. Acısız bir dürüm içine sarılmış özel soslu burger köftesi, peynir ve yeşillik yanında baharatlı patates kızartması, Meksika usulü bir çoban salatası ve pilav ile sunuluyor. Bense bir tür güveç diyebileceğimiz; Meksika fasulyeleri, acı biber, kuşbaşı et ve bazı malzemelerin yavaş yavaş pişirilmesiyle ortaya çıkan koyu ve doyurucu 'chilli con carne' ısmarladım. Meksika'nın acılı yemeklerine duyduğum özlem ve iyisini kötüsünden ayırabileceğim bir yemek olduğu için bunu tercih etmiştim. Gelen yemekler son derece lezzetliydi. 'Chilli' olarak da anılan 'chilli con carne' ise Türkiye'de yediklerimin en lezzetlisiydi. Porsiyonları gerçekten bol. Bir tek ana yemek bile insanı doyurmaya yetiyor. Meksika mutfağının yanında pek uygun düşmediği için, şarap mönüsünün zayıflığı anlaşılır bir şey; ancak acılı yemeklerin yanında içinizi serinletebilecek en iyi içki olan bira seçeneklerinin de az oluşunu doğrusu yadırgadım. Meksika yemeklerini tanımayan birinin mönüye bakarak ağız tadına uygun bir şey seçebilmesi zor. Hepsi orijinal adlarıyla yazılmış. Altlarında Türkçe olarak tarif edilmek istenmiş ama bu da yeterli değil. Neyse ki servis personeli yemeklerini gayet iyi tarif ediyor. İlk gelişte olmasa bile, birkaç kez gelince 40 yıllık Meksikalı gibi yemeklerin terminolojisine ve tadına alışıyorsunuz. Müşteri yoğunluğuna bakılırsa, burası çoktan Ranchero mutfağını sevenler kolonisini oluşturmuş bile...
Haberin fotoğrafları