kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Herkes Wolfowitz'i yalnız bıraktı
Yeni Haber
Dünya Bankası Yönetim Kurulu, adı bir aşk skandalına karışan Başkan Paul Wolfowitz'in, sevgilisinin maaşını kendilerine haber vermeden artırdığını bildirdi.

Skandalı görüşmek üzere toplanan kurul üyeleri yayımladıkları açıklamada, Şaha Rıza'nın terfisiyle ilgili anlaşmanın koşullarının ne yorumlandığını, ne değerlendirildiğini ne de onaylandığını belirttiler.

Açıklamada, ayrıca anlaşmaya onay vermesi gereken etik konseyinin, başkanı da dahil, Şaha Rıza ile görüşmediği kaydedildi. Şaha Rıza'nın terfisi konusunda Wolfowitz'in yalnız hareket ettiğini belirten Dünya Bankası Yönetim Kurulu, Başkan'ın, insan kaynakları başkan yardımcısına Rıza ile ilgili bir anlaşma yapılması için not gönderdiğini de kaydetti.

Dünya Bankası çalışanlarının derneği de Wolfowitz'in istifasını istemişti.Dernek, Dünya Bankası çalışanlarına gönderdiği mektupta, Wolfowitz'in onurlu davranması ve istifa etmesi gerektiğini belirterek, "Başkan yaptığının Dünya Bankası'nın bütünlüğüne ve etkinliğine zarar verdiğini, personelinin güvenini sarstığını kabul etmelidir" ifadesini kullanmıştı.

Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz, adının aşk ilişkisine karıştığı bir kurum çalışanını kayırdığı için özür dilemişti.Wolfowitz, yarın başlayacak Dünya Bankası yıllık toplantıları öncesinde Washington'da düzenlediği basın toplantısında, "Bir hata yaptım ve özür dilerim"
demişti.

2005'te Amerikan Dışişleri Bakanlığına geçtikten sonra hala Dünya Bankası'ndan maaş almaya devam eden Şaha Rıza'nın maaşının artırılması konusundaki anlaşmanın sorumluluğunu üstlendiğini söyleyen Wolfowitz, Dünya Bankası'nın Yönetim Kurulu ile dün sabah görüştüğünü belirtmişti.

Paul Wolfowitz, "Önerecekleri her türlü çözümü kabul edeceğim" demişti.Financial Times gazetesi dün, adı bir çalışanıyla aşk skandalına karışan Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz'in sevgilisinin maaşının artırılması talimatını bizzat verdiğini yazmıştı.

Ekonomi çevrelerinin önde gelen gazetesinin web sitesinde yayımlanan haberde, Dünya Bankası insan kaynakları müdürüne gönderilen yazılı talimatı gördüğünü söyleyen iki kişinin tanıklığına dayanılarak, Wolfowitz'in Şaha Rıza'nın yıllık maaşının yaklaşık 200 bin dolara yükseltilmesi yönünde bizzat talimat verdiği belirtilmişti.

Şaha Rıza'nın terfi ettirildikten sonra ABD Dışişleri Bakanlığına geçmesinin kararlaştırıldığı ifade edilen haberde, 11 Ağustos 2005 tarihli yazılı memorandumu Financial Times'ın görmediği, ancak iki tanığın, Rıza'nın maaş koşulları, terfi ayrıntıları ve gelecekteki maaş artış hesabının nasıl yapılacağı konusunda detaylı bilgi verdiği kaydedilmişti.

Adı bir çalışanıyla aşk ilişkisine karışan ve kurumda başlattığı yolsuzlukla mücadelesinde zor durumda kalan Paul Wolfowitz'in durumu bir süredir Amerikan basınında işleniyor. Wolfowitz, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, adının aşk söylentilerine karıştığı ve haksız yere terfi sağladığı ileri sürülen kadın çalışanla ilgili haberlerin Dünya Bankası çalışanları arasında endişe yarattığının farkında olduğunu belirterek, "Sizlere Dünya Bankası'nın tüm çalışanlarının hakları, yükümlülükleri ve eşit muamelesiyle ilgili kurallarına her zaman uygun
davrandığımı ve böyle davranmaya devam edeceğim konusunda güvence vermek isterim" demişti.

Kuruluşun başkanı olarak, bu olayla ilgili alınan kararların tüm sorumluluğunu üstlendiğini belirten Wolfowitz, olayda adı geçen Şaha Rıza ile ilişkisi olduğunu yalanlamamıştı.

Washington Post gazetesi, kısa süre önce Dünya Bankası'nda iletişim yetkilisi olarak çalışan Şaha Rıza'nın, Wolfowitz'in göreve gelmesinden 6 ay sonra Eylül 2005'te bu kuruluştan ayrılarak, Dışişleri Bakanlığında görev aldığını ortaya çıkarmıştı.

Rıza'nın Dünya Bankası'ndan maaşını da almaya devam ettiğini yazan Amerikan basını, Şaha Rıza'nın yıllık 61 bin dolar zam alarak maaşını 193 bin 590 dolara çıkardığını, bunun Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın maaşından bile yüksek olduğunu bildirmişti.

Libya asıllı Şaha Rıza'nın 1980'lerin sonunda Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi Türkiye Direktörü Kıbrıslı Türk Bülent Ali Rıza ile evli olduğu ve sonradan boşandıkları bildirilmişti.

(AA)