kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Nisan 2007, Cuma
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Dünya Hali
Büyüyünce o da David Beckham gibi olacak
Henüz 3 yaşında ama yeteneği ile şimdiden İngiltere'deki büyük futbol kulüplerinin dikkatini çekmeye başladı. İngiltere'de yayımlanan Metro gazetesinde yer alan habere göre, minik Charlie Edwards idolü David Beckham gibi ünlü bir futbolcu olabilmek için canla başla çalışıyor. Futbol topunu tek oyuncağı yapan, topu elinden alınınca çığlıklar atan küçük afacanın annesi Claire Janson, "Topa vururken mutluluğu yüzüne yansıyor" diyor. Şu anda Bobby Charlton Futbol Okulu'na giden küçük çocuğun babası da, "Küçük yaşına rağmen sol ayağının çok iyi olduğu hemen anlaşılıyor" diyor.

Kemoterapi zararını azaltan gen bulundu

Bilim adamları, kemoterapinin kanserli hücreler üzerindeki etkisini denetleyen genleri saptadı. Teksas Üniversitesi uzmanları, etkilerini denemek amacıyla tek tek genlerin işlevlerini sistematik olarak engelledi. Yapılan 87 deneyde, kemoterapinin kanserli hücrelerdeki etkisinin arttığı ortaya çıktı. Araştırmacılar deneylerinde, bir genin faaliyetini engellemek için "küçük müdahaleci Ribo Nikloit Asitler" (RNA) denilen küçük moleküller kullandı. Her genin faaliyetinin engellenmesinden sonra araştırmacılar, kemoterapi görmüş kanserli hücrelerin yaşama oranını test etti. Uygulamanın, kemoterapinin yan etkilerinin azaltılmasına hizmet edeceği kaydedildi.

Hamster enzimleri sağlığına kavuşturdu

Genetik bir hastalıkla mücadele eden 10 yaşındaki Oliver Moody, bir hamsterdan alınan enzimler sayesinde sağlığına kavuştu. Leeds kentinde yaşayan Moody'ye 4 yaşındayken "mukopolisakkaridozis" teşhisi kondu. Hastalık yüzünden vücudunda, zararlı kimyasalları kıracak hayati enzimler bulunmayan ve büyüme sorunu yaşayan Moody'de eksik olan enzimlerin Çin hamsterlarında bulunduğu ortaya çıktı. Bir Amerikan şirketi tarafından geliştirilen yeni yöntemle hamsterlardan alınan bu enzimler, geçen mayıs Moody'nin vücuduna enjekte edildi. Küçük çocuğun boyu 5 santim uzadı. İç organlarındaki şişliklerin de azaldığı kaydedildi.

'Robin Hood olmak' hamurumuzda var
Amerika'nın Kaliforniya Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre zenginden alıp fakire vermek her insanın doğasında var... Araştırmayı yürüten James Fowler, "Biz buna Robin Hood etkisi diyoruz. Herkes çok iyi durumda olan kişiden alıp, zor durumdakine yardım etmeyi tercih ediyor" diye konuştu. Bunu ispat etmek için 120 öğrencinin katıldığı bir deney yapan Fowler ve ekibi, deneklere bilgisayarda bir oyun oynattı. Oyunda, denekler kendilerinden daha iyi durumdaki oyunculardan "çalarken", daha kötü durumda olanlara yardım etmeyi tercih ediyor. Her insanın içinde belli bir eşitlik duygusu olduğunu, bu yüzden de zor durumdakine yardımcı olduğunu belirten uzman, insanların birbirleriyle iletişim halinde bulunmasının en büyük sebeplerinden birinin de bu "eşitlik" duygusu olduğunu belirtti.

Ünlü romancı Kurt Vonnegut Junior öldü
Amerika'nın ünlü bilimkurgu yazarlarından Kurt Vonnegut Junior, 84 yaşında hayata veda etti. Savaşları eleştiren yazarın pek çok eseri "en çok satanlar listesinde" yer aldı. Yazarın fotoğrafçı eşi Jill Krementz, "çok sigara içtiği halde bu kadar uzun yaşamasına kendisinin bile şaşırdığını" belirttiği Vonnegut'un haftalar önce Manhattan'daki evinde düşerek başını çarptığını ve beyin zedelenmesi sonucu öldüğünü söyledi. Vonnegut, İkinci Dünya Savaşı'nda Almanya'da esir düştü ve Dresden şehrinin müttefik kuvvetler tarafından bombalanmasına şahit oldu. Bu olaydan etkilenen Vonnegut en başarılı romanı "Mezbaha No 5''i (Slaughterhouse-Five) yazdı.
Haberin fotoğrafları