kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Alper Görmüş'ten yazılı savunma
Yeni Haber
Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş, Bakırköy Cumhuriyet Savcılığının Nokta Dergisinin 22. sayısıyla ilgili açtığı soruşturma kapsamında yazılı savunma verdi.

Görmüş'ün soruşturmayı yürüten Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği yazılı savunmada, derginin 29 Mart-4 Nisan 2007 tarihli sayısındaki yazıların haber niteliğinde olduğu belirtildi.

Gazetecilik görev ve sorumluluğunun yerine getirildiği kaydedilen yazılı savunmada, şu görüşlere yer verildi:

''Kamuoyunun gerçekleri öğrenme ve bilme hakkının sağlanması amacıyla yapılan yayın, Basın Kanununun 3. maddesinde yer alan 'basın özgürlüğü' hakkına uygundur. Zaten Türk Ceza Kanununun 26. maddesine göre, hakkını kullanan kimseye ceza verilmez. Gazetecilik hakkı kullanılarak gerçekleştirilen bu yayınla kimseyi kamuoyu önünde küçük düşürmek amacımız yoktur.

Şikayet dilekçesinde belirtilen biçimde yapılan bu yayınla, halkın Türk Silahlı Kuvvetlerine olan saygısını zedelemek, yüksek rütbeli komutanları darbe odaklı kişiler olarak kötülemeye çalışmak, bu sayede halkın Türk Silahlı Kuvvetlerine olan güveninin sarsılmasını sağlamak gibi bir kastım bulunmamaktadır.''


Müşteki emekli Oramiral Özden Örnek'in şikayet dilekçesinde, ''Atatürk Aleyhinde İşlenen Suçlar Hakkında Kanun''a aykırılık olduğunun iddia edildiği belirtilen yazılı savunmada, söz konusu yayında bu kanuna aykırılık olmadığı ileri sürüldü.

Şikayet dilekçesinde, yazıdan alıntılar gerçekleştirilerek suçlama yapıldığına işaret edilen yazılı savunmada, ''Toplumda infial yaratma ve orduya karşı tahrik etme amacında olduğum ileri sürülmüştür. Her yazı ve haber bütünlük içinde değerlendirilmelidir. Yazı veya haber içinden seçilen bölümleri, yazının veya haberin bütünlüğünden kopararak suçlama yapılması hukuka aykırıdır'' denildi.

Görmüş'ün savunmasında, şikayetçinin dilekçesinde, ''Günlük adı altında yayınlanan yazıların içeriği incelendiğinde ve özellikle haberin ara başlıklarında vurgulandığı üzere, bu haberde hedef alınan müvekkilimiz değildir'' yazılı ibare olduğuna işaret edilerek, şunlar kaydedildi:

''Gerçekten şikayetçi hedef alınmadığı gibi, yayınlanan haberin hedefi Türk Silahlı Kuvvetlerinin saygısını zedelemek ya da halkın TSK'ya olan güvenini sarsmak da değildir. Tek amaç, gazetecilik görev ve sorumluluğu içinde yapılan yayınla halkın gerçekleri öğrenme hakkının sağlanmasıdır. Hedef sadece budur. Açıklanan nedenlerle hakkımda kovuşturmaya yer olmadığına karar verilmesini talep ederim.''

(AA)