kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN
İthalat ve ihracatçının sırtından rant elde edenler
İhracat ve ithalat işlemlerinde kullanılan beyannamelerin yüksek bedel ile Gümrük Vakfı'nca basılıp elde edilen yüksek meblağlı gelirin kimler tarafından nerelere harcandığı da pek bilinmez. Vakıflar Genel Müdürü'nün soruşturması sonucu bu Vakıf tarafından ihracatithalat işlemlerinde kullanılan matbu evrakın basılıp satılmasının yasalara aykırı olduğu ortaya çıkınca Vakıf kapatılarak yöneticileri olan Gümrük Müsteşar Vekili Mehmet Şahin ve İzmit Baş Müdürü Şükrü Keleş'in de aralarında bulunduğu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Sağ gösterip sol vurdu
Aynı bürokratlar bu kez, aynı işi yapmak üzere 'SS Gümrük Çalışanları Tüketim ve Yardımlaşma Kooperatifi' ni kurdular. Bu kooperatif, daha önce yasalara aykırı olduğu için yapılması yasaklanan işleri yapmaya başladılar. İhracat ve ithalatçılara yüksek bedel ile matbu evrak satımına devam ettiler. Buradan elde edilen aylık yaklaşık 1 milyon YTL, Bakan ve Müsteşar katının örtülü ödeneği olarak kullanılmaya devam edildi.
Başbakan Erdoğan, bu olayın soruşturulması talimatını Bakan Tüzmen'e verdi. Bakan Tüzmen, bunun soruşturmasını Teftiş Kurulu'na yaptıracağına, Başbakan'ın soruşturma talimatını, suçlanan ve yargılanan Müsteşar Vekili Mehmet Şahin'e havale etti. Suçlanan Müsteşar da soruşturmayı kendi denetimindeki kontrolörlere havale etti. Aradan aylar, neredeyse yıl geçecek sonuç yok.

Bürokratlar panikte
Cumuhurbaşkanlığı seçiminden sonra bakan Tüzmen'in bir daha gelmemek üzere gideceğini hesaplayan yakın bürokratları gelirlerini nerede harcandığı belli olmayan kooperatifin yönetimi alelacele seçimsiz genel kurul yapıp ibra edilmenin peşine düştü. 19 Nisan'da çoğunluk sağlanmadığı takdirde 29 Nisan'da seçimsiz genel kurul yapılacak ve yönetim sözde ibra!.. edilecek. Bakan Tüzmen ve Müsteşar Vekili Bülent Ertem, nadastaki müsteşar ve Kooperatif Başkanı Mehmet Şahin'i kurtarmak için, genel kurulda oy kullanacak delegelerin seçimi için Baş Müdürlere kırmızı alarm talimatı vermiş. Kendi yandaşlarının delege seçilmesi için yoğun baskı yapılıyor.
Muhtemelen 29 Nisan'da toplanacak genel kurulda delegeler önemli sınav verecek. Ya bu düzenin çarkı içinde yerini alarak Tüzmen'in Bakanlığından sonra hesap verecek, ya da üzerlerine düşen görevi yapıp hesapları didik didik tetkik ederek ona göre ibra'da oy kullanacak.
Başbakan Erdoğan'ın 'soruşturun' dediği konu soruşturulma yerine üstü bizzat Bakan tarafından kapatılıyor. Bu uygulamaya neden sessiz kalınıyor merak ediyorum.