kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın
Dr. Eren Eroğlu
Ailenizin doktoru
Hamileyken neleri yemek yasak?
İlk bebeğime hamileliğimin üçüncü ayı içerisindeyim. Hem çevrem hem de doktorum tarafından beslenmemin önemli olduğu ve artık iki kişi için yediğim vurgulanıyor. Ben de elimden geldiği kadar dengeli ve zengin beslenmeye çalışıyorum; fakat ne yiyeceğimden öte neleri yemeyeceğimi de öğrenmek istiyorum.

Hamileyken iki kişi için yemenin birçok şartı var; bunlardan biri de sizin ve bebeğinizin sağlığı için sakıncalı olabilecek bazı gıdalardan uzak durmak. Sevdiğiniz yiyecekler ilk bakışta güvenli gibi görünse de daha yakından incelendiğinde bazılarının taşıdığı riskler ortaya çıkar. Aşağıda, Gıda ve İlaç Dairesi'nin uzak durulması gereken yiyecekler konusunda yaptığı uyarıları bulacaksınız:

* Kılıçbalığı, bakalyoz, akya gibi balıklardan ve midyeden uzak durun, ton balığını sınırlayın. Bu büyük balıklar derin sularda yaşarlar ve gelişmekte olan bebeğin sinir sistemine zararlı olan cıvadan etlerinde çok miktarda bulunabilir. Midye de olduğu yerde durarak sanayi atıkları ile kirlenmiş deniz sularını süzüp içinde biriktirdiği için tehlikelidir. Konserve ton balıkları ise haftada 200 grama kadar güvenle yenilebilir.

* Durgun sulardan ve kirli nehirlerden yakalanan balıkları yemeyin. Bu balıklar mikroplarla kirlenmiş ya da zararlı kimyasal maddeler taşıyor olabilir.

* Çiğ olarak et, tavuk, deniz mahsulü ve yumurta yemeyin. Çiğ köfteyi, suşiyi ya da çiğ yumurta ile yapılmış pasta kremasını seviyor olabilirsiniz; ama pişmemiş hayvansal ürünler birçok mikrobu barındırabilir. Yumurta, katı pişmeli ve et pişerken ısı en az 70 dereceye kadar çıkmalı.

* Salam, sosis ve jambon gibi şarküteri ürünlerinden uzak durun. Bu ürünler tekrar pişirilmediği sürece 'listeria monocytogenes' denilen ve düşüğe sebep olabilen bakteriyi taşıyor olabilirler.

* Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri zararlı olabilir. Bu şekilde satışa sunulan süt ve peynir, krema ve yoğurt gibi süt ürünleri de aynı şekilde 'listeria monocytogenes' taşıyabilir. İthal peynirler de aynı riski taşıyor olabilir.

* Açıkta satılan yiyecek ve içecekler şüphelidir. Bu gıdalar, gıda zehirlenmesi riski taşırlar. Yapılan incelemelerde, 'e.coli' denilen mikroba bu tür gıdalarda sıklıkla rastlanıyor.

* Bitkisel destek ve çayların etkisi tam bilinmez. Her ne kadar bitkisel ve doğal diye adlandırılsa da, bu ürünlerin etkileri klinik olarak test edilmediğinden hamilelik ve emzirme sırasında kullanılıp kullanılamayacağı bilinmez.

* Alkol, oksijeni çalar. Alkol içeren ürünler, gelişen hücrelerin temel ihtiyacı olan oksijeni kullanarak normal gelişmeyi imkansız kılar. Alkol, zeka üzerine tamir edilemez hasarlar bırakır. Gebelik sırasında alkolün zarar vermemesi için ne oranda içilmesi gerektiği bilinmiyor.

* Kirli içme suları bol miktarda mikrop barındırır. Güvenliğinden emin olunmayan musluk ve kuyu suları kaynatılmadan içilmemeli.