kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın
SİNAN ÖZEDİNCİK
KKTC'nin 13 milyon dolarlık golf sahası
Golf, köklü geçmişe sahip spor dallarından biri... Bugün dünya çapında 50 milyondan fazla kişi tarafından oynanmakta olan golf; her yaşta tek veya grup halinde oynanan tek spor. Bunu neden yazıyorum? Nisan ayının başında KKTC, uluslararası standartta bir golf sahası ve tesisi kazandı. Avrupa Golf Birliği verilerine göre; dünyada yaklaşık 31 bin golf sahası bulunuyor. Bu sahaların yüzde 60'ı Kuzey Amerika'da olup, Avrupa'daki saha sayısı 6 bine, golfçü sayısı ise 6.5 milyona ulaşıyor. Golf turizmi, dünyada 1997'den 2001 yılına kadar yıllık bazda yüzde 8.2 artış göstermiş. Golf meraklılarının sayısı her geçen gün artıyor.

ÇOK PARA HARCIYORLAR
İspanya ve Portekiz'de son zamanlarda yapılan araştırmalar; bir golfçünün, eğlence ve tatil için seyahat eden üç turist kadar harcama yaptığını gösteriyor. Bunun sebebi ise bir ülkeye golf oynamak için giden golfçülerin, kaldıkları otelde ya da golf sahasında harcama yapmakla kalmadıkları, çevre restoranlara, alışverişe, ulaşıma, eğlenceye hatta gitmişken yöre gezilerine de para harcıyor olmaları! Bunu kanıtlayacak en güzel örneklerden biri; 2005'teki turnuvanın İskoçya ekonomisine 72 milyon sterlin gelir kazandırdığı gerçeği!

ÇİM, AVRUPA'DA İLK
KKTC'deki Korineum Golf and Country Club, 800 dönümlük doğa harikası arazi üzerine kurulmuş; adadaki 18 delikli uluslararası standartlara uygun ilk ve tek golf sahası olma özelliğine sahip. 13 milyon dolara malolan golf sahasının sulama sistemi bilgisayar kontrollü. Lisanslı olarak ABD'den ithal edilen 'Seashore Paspalum' tipi genetik yöntemlerle yetiştirilen çim de Avrupa'da ilk kez bu sahada kullanıldı. Diğer çimlere mukayeseyle yüzde 65 su tasarrufu özelliğine sahip. Sahadaki mevcut olan tatlı eğimden dolayı tüm deliklerden deniz ve dağ manzarası görme imkanı bulunuyor. Böyle bir özellik başka hiçbir golf sahasında yok.