kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Nisan 2007, Perşembe
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Doğa Meşe Park, Doğa Country gibi projelerin sahibi Doğa Gayrimenkul'ün kurucularından Ali Duek, Intertoy'dan ayrılarak gayrimenkule girişini şöyle özetliyor: Ev pazarlamak oyuncak satmaktan kolay..
Ticaret hayatına oyuncak firması Intertoy'da başlayan Ali Duek, 2001 krizinde yanına iki ortağını alarak inşaatçı olmaya karar verdi. 5 sene önce kurulan Doğa Gayrimenkul'ün şu sıralarda İstanbul'da devam eden Doğa Meşe Park, Doğa Country, Emirgan Evleri isimlerinde üç projesi bulunuyor. Son olarak Bodrum'da Hanımeli Evleri projesini hayata geçiren şirketin patronlarından Duek, 'ev satmak pazarlamak oyuncak satmaktan kolay' diyerek girdiği gayrimenkul sektöründeki hedeflerini şöyle dile getiriyor: Türkiye'nin en büyük ve güçlü inşaat şirketleri arasına girmek benim için basit bir hedef. Başarı para kazanmak değil, takdir görmektir.

* Gayrimenkulden önce bambaşka bir alandaydınız. Oyuncak sektöründen bugünkü noktaya geçişiniz nasıl oldu?
Oyuncak ithal edip satmak kolay gibi görünür ama Intertoy zamanında iki noktada çok zorlanırdık: Oyuncağı satın alan, ithal eden, satmaya çalışanlar 35- 40 yaşlarında insanlar. Fakat kime satacaklar? Çocuklara... Ben telefon satacak olsam kendi yaşıma göre dizayn ederim ama çocuğun yaşam dünyasını bilmek zor. Bir oyuncağı dizayn etme süresi 1.5-2 sene idi. Tıpkı bir konut projesi gibi... İkinci olarak ciddi bir pazarlama süreci var. Öte yandan ev bir ihtiyaç ama çocuğun legoya ihtiyacı yok. Satmak için hem oyuncağın gelişimine yardımcı olacağına inandırıp bunu açıklayabilmek hem de onu sevdirmek lazım. 2001 sonunda çıktım Intertoy'dan. Ev pazarlamak çok daha kolay geldi ve bu sektöre girdim. Krizde inşaatçı olmam gerek diye karar verdim. Markalaşmanın yeteri kadar iyi olmadığını ve burada bir açık olduğunu gördüm. Orta büyüklükteki inşaat şirketlerinde profesyonellik ve markalaşma yetersizdi.

* Ortaklarınızla buluşmanız nasıl oldu?
Biz 3 ortağız. Bunlardan biri Uzi Sezer, mühendinstir. Diğeri ise Hakan Habif, o da mimardır. Ben de pazarlama ve finans okudum. Üçgeni tamamlıyoruz anlayacağınız. Bundan 6, 7 sene evvel Göktürk'teki İDE İş Merkezi'ni yapmak için biraraya geldik. Güzel bir ortaklık olunca da devam ettik. Doğa Gayrimenkul'ü kuralı ise beş yıl oldu. Başka bir ortağımla Kıbrıs'ta Lapis isimli farklı bir şirketim daha var.
Haberin fotoğrafları